Ország-világ

2016.02.25. 19:12

Rétvári: 100 milliónyi áldozatot követelt a kommunizmus

A történelem szerte a világon bebizonyította, hogy a kommunizmus nem létezhet erőszak és az azt követő diktatúra nélkül, ennek bizonysága a különböző országokban a gyilkos rendszer nevéhez fűződő 100 milliónyi halálos áldozat - mondta Rétvári Bence csütörtökön Kistarcsán, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kifejtette: itt, a hajdani internálótáborban az 50-es évek elején, majd a Kádár-féle 56-os megtorlást követően zömében olyan egyszerű, kétkezi munkások, parasztok ezreit tartották fogva embertelen körülmények között, akiknek egyetlen bűnük az volt, hogy a szabadság levegőjét akarták magukba szívni.  


Az akkori rendszer teljes kifordultságát mutatta, hogy a hatalom a proletárdiktatúra nevében fordult éppen azok ellen, akiknek jobb, igazságosabb életet ígért - hangsúlyozta. A kistarcsai szögesdrótok között volt, hogy egy időben hét-nyolcezer embert zsúfoltak össze, a kínzások, megaláztatások, szenvedések közepette sokan mártírhalált haltak, mások egész életükben magukkal hurcolták ezeknek a sötét időknek a nyomait - tette hozzá.


Az államtitkár közölte: indokolt lenne elérni, hogy ne csupán Magyarországon, hanem különféle nemzetközi szervezetek közbenjárására az egész világon az év egy bizonyos napján megemlékezzenek a kommunizmus áldozatairól.  


A mintegy 150 fő részvételével megtartott ünnepségen az államtitkár megkoszorúzta a kistarcsai internálótábor falán elhelyezett emléktáblát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában