Ország-világ

2016.02.18. 07:32

Ötszáz szíriai felkelő hagyta el Törökországot, hogy ismát harcoljon

Legalább ötszáz szíriai felkelő lépte át a szíriai-török határt azzal a céllal, hogy eljusson az Aleppó tartományban fekvő Azaz városba, ahol a szíriai felkelők számos vereséget szenvedtek a kormányerőkkel és a kurd fegyveresekkel szemben - közölte egy szíriai emigráns szervezet.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint "legalább ötszáz felkelő kelt át Báb esz-Szalám határátkelőhelyen, hogy az Aleppó tartomány északi részén fekvő Azazba menjen és ott segítséget nyújtson a felkelőknek a kurd erőkkel szemben.


Rami Abdel Rahman, az emigráns szíriai szervezet igazgatója elmondta, hogy a felkelők átszállítása a török hatóságok felügyelete mellett zajlott.


Iszlamistákról és nem iszlamistákról van szó, mindegyikük fegyveres - közölte részletek ismertetése nélkül.


Néhány napja, február 14-én mintegy 350 felkelő, könnyű és nehéz fegyverzettel már átkelt a török-szíriai határon, Atme átkelőhelyen.


A szíriai felkelők heves harcokban a szíriai kormányhadsereggel szemben, amelyet az orosz légierő támogatott, elvesztették az ellenőrzést számos település felett a korábban fellegváruknak tekintett Aleppó tartományban,


Meggyengülését kihasználva a kurd erők, amelyek szeretnének autonómiát kapni az országban, előrenyomultak a térségben és egyebek között elfoglalták Tell Rifátot.


A szíriai-török határ közelében már csak a felkelők bástyájának tekintett Azaz maradt, valamint a kissé délebbre fekvő Marea település, amelyet a kurd erők nyugatról bekerítettek, míg keleti részét az Iszlám Állam dzsihadista erői ostromolják.


A kurdok előretörését látva a török határ közelében, Törökország, amely a konfliktusban a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni erőket támogatta, szerda éjfél után, immáron ötödik napja, ágyútűz alá vonta a kurdok állásait Tell Rifát környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában