Ország-világ

2016.02.26. 15:29

Működőképes spermát hoztak létre laboratóriumban

Az úttörő jelentőségű módszer idővel a férfi terméketlenség kezelésének megoldásához vezethet.

Egerektől nyert embrionális őssejtekből működőképes spermiumokat hoztak létre kizárólag laboratóriumi körülmények között kínai kutatók, akik szerint úttörő jelentőségű módszerük idővel a férfi terméketlenség kezelésének megoldásához vezethet.

A Cell Stem Cell című amerikai szakfolyóiratban közölt eredmények szerint a laboratóriumi körülmények között létrehozott spermiumok felhasználásával egészséges és termékeny egérutódok jöttek a világra, amelyek felnőve ugyancsak egérapák és egéranyák lettek.

A férfi terméketlenség egyik fő oka, hogy a herékben lévő korai hímivarsejtek, az úgynevezett primordiális csírasejtek (PGC) nem képesek sejtosztódás révén működőképes hímivarsejtekké válni.

Számos kutatásban állítottak már elő sikerrel embrionális őssejtekből korai hímivarsejteket, amelyeket azonban be kellett ültetni terméketlen egerek heregolyójába ahhoz, hogy kifejlődött érett spermiumokká váljanak.

Az új technika lényege, hogy kihagyva a beültetési fázist, a korai hímivarsejtek a természetes szövetkörnyezetüket imitáló laboratóriumi edénykében fejlődnek tovább.

A vizsgálat során a primordiális csírasejtek ugyan nem váltak teljesen éretté, de eléggé kifejlődtek ahhoz, hogy képesek legyenek a nőstény egerektől nyert 379 petesejt megtermékenyítésére. A később beültetett embriókból végül kilenc egérbébi született.

A Nancsingi Orvostudományi Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetének munkatársai a jövőben más állatok, egyebek közt főemlősök bevonásával akarják tesztelni a módszert a lehetséges kockázatok felmérése érdekében, előkészítve a terepet a humán próbák számára.

"Amennyiben bebizonyosodik, hogy biztonsággal és hatékonyan alkalmazható az embereknél, akkor a módszerünkkel teljesen működőképes spermát tudnánk létrehozni a mesterséges megtermékenyítési módszerekhez és lombikbébi programokhoz" - húzták alá a szakemberek.

Számos amerikai kutató üdvözölte a módszert, az őssejtkutatás terén elért "mérföldkőnek" nevezve az eredményeket. Ugyanakkor rámutattak, hogy a módszerhez idővel mesterséges pluripotens őssejteket lehetne használni, amelyek az embrionális őssejtekhez nagyon hasonló módon működnek, de bőrsejtekből állítják elő őket, amivel kivédhetőek lennének az embriók használatából eredő etikai aggodalmak.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában