Ország-világ

2016.02.29. 10:33

Csaknem kétezer menekült érkezett Pireuszba

Egyre fokozódik a menekültáradat jelentette nyomás Görögországon, hétfő reggel csaknem kétezer bevándorló érkezett a pireuszi kikötőbe a hatóságok közlése szerint.

A menekültek a szokásos útvonalon, Törökországból indulva a görög szigetek érintésével érkeztek a kikötőbe.


Athén központjában eközben kaotikus a helyzet, szemtanúk szerint több száz bevándorló töltötte az éjszakát a szabadban a Viktória téren, köztük kisgyermekes családok.


Az északi szomszéd, Macedónia az idő nagy részében továbbra is zárva tartja határait, és már több mint egy hete csak a személyazonosság igazolására alkalmas papírokkal rendelkező szíriai és iraki bevándorlókat engedi be területére. A határon éppen ezért hatalmas a torlódás, többen kétségbeesésükben megpróbáltak átszökni.


A közmédia helyszíni tudósítója szerint hétfő hajnal óta újra zárva a határ Idomeninél, sőt éjjel a macedón oldalon is megjelentek migránsok. A többségében fekete-afrikaiakból álló csoportot a macedón rendőrök szállították oda, miután a kerítést megbontva átszöktek az országba. A határ legutóbbi megnyitásakor komoly dulakodásra került sor, az emberek egymást taposták, mert mindenki elsőként próbált átjutni - mondta a tudósító.


Ennek ellenére több ezren indultak útnak észak felé abban a reményben, hogy valahogy mégis sikerül eljutniuk Közép-Európába - jelentette a görög média.


A görög állami televízió szerint csordulásig teltek a Pireuszban felállított befogadótáborok és csarnokok, valamint egy, a migránsok számára megnyitott, használaton kívüli athéni repülőtér épületében sem tudnak fogadni több embert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában