Ország-világ

2016.02.22. 21:29

A tűzszünet alatt is bombázni fogják a terrorszervezeteket Szíriában

Az oroszok az Iszlám Államot, az an-Núszra Frontot és más terrorszervezeteket is tovább bombáznak a tűzszünet alatt.

Az Iszlám Állam (IÁ), az an-Núszra Front és más, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terrorszervezetnek nyilvánított csoportosulások ellen a szombaton kezdődő szíriai tűzszünet ellenére is folytatódnak majd a katonai csapások - jelentette ki hétfő esti moszkvai televíziós beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin a szíriai fegyvernyugvásról megkötött orosz-amerikai megállapodást a vérontás megállítása felé vezető valós lépésnek nevezte, amely példaként szolgálhat a világ számára a terrorizmus elleni harc területén. Szavai szerint a tűzszünetről megszületett egyezség következtésben radikális változás mehet végbe a szíriai helyzetben, ami pedig megteremtheti a valódi politikai folyamat beindításának feltételeit. Ennek keretében a szíriai feleknek Genfben, az ENSZ égisze alatt széleskörű párbeszédet kell folytatniuk.

Az orosz elnök közölte, hogy szíriai tűszünetről telefonon megbeszélést folytatott amerikai partnerével, Barack Obamával. A Fehér Ház közleménye szerint Obama üdvözölte a Szíria ügyében, amerikai és orosz döntő szerepvállalása mellett tető alá hozott megállapodást, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a tűzszünetet a kormányerőknek és az ellenzéki csoportoknak is be kell tartaniuk.

Az elnöki szintű egyeztetést Putyin kezdeményezte, aki hangsúlyozta, hogy Moszkva együtt fog működni a "legitim" szíriai kormánnyal és hogy ezt az Egyesült Államoktól is elvárja az ellenzéki csoportok esetében. Elmondta, hogy a harcoló feleknek péntek délig kell biztosítaniuk az orosz vagy az amerikai felet a tűzszünet iránti elkötelezettségükről.

Vlagyimir Putyin fontosnak nevezte a további orosz-amerikai egyeztetést a tűzszünet ellenőrzésében, valamint azt, hogy a két fél között "forró vonalak" létesülnek majd és szükség esetén felállítanak majd egy munkacsoportot, az információcsere biztosítására.

Az amerikai és orosz elnök telefonos megbeszélésén Obama a Fehér Ház közlemény szerint egyúttal azt is sürgette Putyinnál, hogy Moszkva tartsa tiszteletben az ukrajnai tűzszünetet és hogy támogassa a szabad választások megtartását az ország keleti régióiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában