Ország-világ

2016.01.25. 15:49

Frontex: lehetetlen a menekülteket visszatartani

Még ha az Égei-tengeren a jelenleg járőröző hajók többszörösét vetnék is be, a nemzetközi jog miatt akkor sem lehetne visszatartani a menekülteket attól, hogy Törökországból Görögországba jussanak - jelentette ki az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) szóvivője.

Ewa Moncure a hétfőn közzétett interjúban elmondta, hogy a nemzetközi jog értelmében tilos visszavinni Törökországba azokat a menedéket keresőket, akik esetében még nem folytattak le menekültügyi eljárást. 


"Csak azt tehetjük, amit a nemzetközi jog megenged számunkra. A non-refoulement (a visszaküldés tilalmának) elve szerint a migránsokat nem lehet egyszerűen visszaküldeni, nekik ugyanis joguk van a menekültügyi eljáráshoz" - hangsúlyozta a szóvivő.  


A Frontexnek jelenleg 15 hajója támogatja a görög parti őrség munkáját az Égei-tengeren. 


"A tengeren csak kutatási- és mentési missziókat teljesíthetünk, a migránsokat pedig a partra kell juttatnunk a menekültügyi eljárás lefolytatásához" - ismertette Moncure. 


Mint elmondta, azokat, akik nem nyújtanak be menekültjog iránti kérelmet, vissza kellene toloncolni, viszont ez sem lehet "közvetlenül a tengeren keresztül". "Ez törvénytelen lenne, ezért először megfelelő papírokra van szükség ahhoz, hogy a visszatoloncolást végre lehessen hajtani". Bár ez "bizonyos meghatározott feltételek mellett" már lehetséges, de csakis az érintett országok közötti megfelelő kétoldalú egyezmény alapján - mutatott rá a Frontex szóvivője. Hozzátette: Görögország és Törökország esetében jelenleg nem ez a helyzet. 


Mint mondta, tudomása szerint pillanatnyilag nincs lehetőség arra, hogy a menekülteket az Égei-tengeren visszatartsák attól, hogy Görögországba menjenek. A helyzeten tehát a hajók nagyobb száma sem változtatna semmit - tette hozzá. "A kérdés az, mit lehetne akkor velük tenni" - mondta Moncure. 


Nikosz Kociasz görög külügyminiszter hasonlóképp nyilatkozott hétvégén a témában. 


"Ha meg akarnánk állítani a menekülteket, háborút kellene indítanunk ellenük. Bombáznunk kellene őket, a hajóikat el kellene süllyesztenünk, őket meg hagynunk kellene megfulladni" - sorolta a tárcavezető, aki szerint másképp nem lehetséges a tengeri határ biztosítása. "Ez azonban ellentmond az emberiességnek, az uniós jognak és a nemzetközi egyezményeknek is. Ez a lehetőség így ki van zárva" - mondta Kóciasz a berlini die tageszeitung (taz) című napilapnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában