Ország-világ

2015.11.24. 11:28

Osztrák munka - Igazolás az osztrák munkaadótól

kisalfold.hu

Olvasói kérdés

Kisebb-nagyobb megszakításokkal 1989 óta kint dolgoztam Ausztriában. Legutolsó munkahelyem Nickelsdorfban volt, 2011 májusától idén augusztus 15-ig. Azért szűnt meg a munkahelyem, mert szír menekülteket szállásoltak el a hotelban. Arra gondoltam, elmegyek munkanélkülinek Magyarországon. Két hónappal ezelőtt az osztrák Munkáskamarához be is adtam az E301-es nyomtatványt kitöltve, mellékelve az összes adatot rólam, mindent lefénymásolva. Hova forduljak? Kitől kapok igazolást?


Valószínűleg azért nem küldtek választ olvasónknak a Munkáskamarától, mert nem tudták, mit szeretne ügyfelük. Az E301-est – amit most már U1-esnek neveznek – nem a munkavállaló tölti ki. A dolgozó a munkáltatótól kap egy Arbeitbescheinigungot, azzal mehet be az osztrák munkaügyi központba (AMS), ahol kiadják a kitöltött, lepecsételt U1-et. Ha ez megvan, akkor fordulhat a magyar hivatalhoz. Ha esetleg az első kört elmulasztotta és nem hozta haza a szükséges igazolást, akkor ezt a magyar fél (Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya) is megkérheti osztrák társszervétől. (A Kisalföld partnere a tanácsadásban a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában