Ország-világ

2015.11.23. 20:54

Nem kell megijedni a városi zajtól

Kevésbé káros az egészségre az állandó közlekedési zaj, mint azt eddig feltételezték.

Munkatársunktól

Több tudományág szakértői vettek részt a NORAH (Noise Related Annoyance, Cognition and Health) öt éven át tartó német kutatásban, amely a repülőgépek, forgalmas utak és sínek okozta zaj hatásait vizsgálta a környéken élők egészségének monitorozásával a Rajna–Majna vidékén, Köln és Bonn térségében, valamint Stuttgartban.


A közlekedési zaj növeli a depresszió és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, de az eddigi vélekedésekkel ellentétben nem bizonyítható, hogy hatással lenne a vérnyomásra – közölték a NORAH szerzői.

 

Megviseli az idegeinket a városi zaj. FOTÓ: shutterstock

Megviseli az idegeinket a városi zaj. FOTÓ: shutterstock

A kutatásban részt vevők közül a depresszió elsősorban azokat érintette, akik repülőtér közelében éltek. Ezeket a pszichés következményeket eddig szinte alig vették figyelembe – vélik a kutatók, akik az életminőséget, az alvás folyamatát és a betegségek gyakoriságát is vizsgálták. A repülőterek környékén élők általában erős leterheltségről számoltak be, az évek során pedig ez az érzetük erősödött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában