Ország-világ

2015.11.10. 21:50

11 napig bírta az új portugál kormány

A baloldali többségű parlament nem szavazta meg a jobboldali kormányprogramot.

Tizenegy nappal a hivatalba lépése után megbukott a jobboldali portugál kormány, miután kedden a baloldali többségű parlament nem szavazta meg a kormányprogramot.

A következő kormányt a többi baloldali párttal szövetkezve a Szocialista Párt (PS) kívánja megalakítani, hogy - mint hangoztatta - véget vessen a 2011 óta kormányzó jobboldali koalíció megszorító politikájának. A kormányzó jobboldali Szociáldemokrata Párt első helyen végzett az október 4-i parlamenti választásokon, többségét azonban elvesztette.

A múlt hónapi választás eredménye "az elmúlt négy évben folytatott megszorító politika kudarca" - jegyezte meg a PS a kormányprogram elutasítását javasoló határozattervezetben, amelyet 123 ellenzéki képviselő igen szavazatával fogadtak el a kormánypártok 107 ellenszavazatával szemben.

"A jelenlegi kormány programja nem ad választ a portugálok által kifejezett változás igényére. Portugáliának más kormányra van szüksége - jelentette ki a Szocialista Párt főtitkára, Antonio Costa a szavazást megelőző vitában.

Az alkotmány szerint az államfő, a jövő év elejéig hivatalban lévő konzervatív Anibal Cavaco Silva feladata, hogy kijelölje az új kormányfőt. Az elnök korábban komoly fenntartásait hangoztatta egy esetleges baloldali kormánykoalícióval kapcsolatban.

Costa többször is leszögezte, hogy az Európai Uniót és annak költségvetési szabályait határozottan bíráló szélsőbal támogatása ellenére tiszteletben tartja Portugália nemzetközi kötelezettségeit.

A nap folyamán a PS három külön megállapodást kötött a Görögországban kormányzó Szirizához közel álló Baloldali Tömbbel, a kommunistákkal és a zöldekkel.

A Portugália történelmében évtizedek óta példa nélkül álló szövetség célja, hogy "stabil, felelős, összetartó és tartós kormány alakuljon" - fogalmaztak a szocialisták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában