Ország-világ

2015.09.07. 16:33

Tiltakoztak a Corvinus átszervezése miatt

A Budapesti Corvinus Egyetem átszervezése miatt tiltakozó felvonulást tartottak hétfőn a fővárosban.

A tüntetők menete délben indult a budai kampusz elől, a Villányi útról. A hét-nyolcszázas tömeg elején "Nem adjuk a Budai Campust" feliratú molinót vittek. 

A demonstráció résztvevői rendőri felvezetés mellett a Villányi úton, a BAH-csomópontot érintve a Budapest Kongresszusi Központ épületéhez vonultak, ahol az egyetem tanévnyitó ünnepsége kezdődött. 

A kongresszusi központ bejáratánál egy hallgató arról beszélt, hogy veszélyben van az egyetemük, hiszen január elsejével a Szent István Egyetemhez akarják csatolni a Corvinus három budai karát. 

"El akarják venni a jövőnket, a diplománkat" - hangoztatta, megjegyezve, hogy nem azért mentek a Corvinusra tanulni, hogy a Szent István Egyetem diplomáját szerezzék meg. 

Fodor Marietta, a Corvinus egyetem élelmiszertudományi karának tanára elmondta, május második felében jelentek meg hírek arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma fel akarja darabolni a Corvinust, a "budai karokat szanaszét dobálja". A hét és fél hektáros természetvédelmi területet, az arborétumot értékesítenék a tervek szerint. 

Figyelmen kívül hagyták a Corvinus szenátusának egyhangú döntését, amely a budai és pesti karok egysége mellett foglalt állást - tette hozzá Fodor Marietta, aki szerint joggal aggódnak a Corvinus brand elvesztése miatt. 

Kijelentette: az államtitkári javaslat nem integrációt jelent, hanem beolvasztást, megsemmisítést. 

A tüntetésen emlékeztettek arra, hogy a budai kampusz hallgatói és dolgozói fóruma egyhangúlag elutasította a gödöllői Szent István Egyetembe való beolvasztást és tiltakozást hirdetett. Ennek első lépése volt a hétfői felvonulás, kedden folytatni kívánják a tiltakozást - hangzott el. 

A Corvinus egyetem hallgatói által szervezett demonstráció résztvevői azt skandálták: "Nem adjuk a kampuszt!; "budai kampusz!"; "Nem hátrálunk meg!"; "Autonómiát!"; "Nem kell Gödöllő!"; "Semmit rólunk nélkülünk!" 

12 pontot írt a budai kampusz


A tervezett elcsatolással érintett budai karok a nap folyamán 12 pontos petícióval fordultak Balog Zoltán emberi erőforrások miniszteréhez.

Ebben többi között azt kérik, ne hagyja jóvá azt a javaslatot, amely a Budapesti Corvinus Egyetem budai karait - a kari testületek elutasító határozata, dolgozóinak és hallgatóinak tiltakozása ellenére - a Szent István Egyetemhez csatolja.

Az egyetemitiltakozas.blog.hu oldalon közzétett dokumentumban azt is kérik, döntése meghozatalakor, a felsőoktatás átalakítását a minőség megóvása, javítása vezérelje a tárca vezetőjét.

A BCE nagy múltú budai kampusza - oktatott szakterületeit világviszonylatban unikálisan ötvözve - a kertészet, az élelmiszergazdaság, a tájépítészet és a településtervezés javára mérnökök tízezreit bocsátotta ki. Kérik e "nemzeti szolgálat elismerését és méltó megbecsülését".

Tiltakoznak az ellen, hogy az érintett karok szakmai koncepciójának figyelmen kívül hagyásával, a független szakértők, a hazai és a nemzetközi szakmai szervezetek és vállalatok tiltakozása ellenére kényszerítő, autoriter döntés szülessen!

Kitértek arra: a budai és pesti karok együtt hozták létre a Corvinus egyetemet, a CORVINUS Brandet, és tiltakoznak a 12 év oktatás- és kutatás-fejlesztési eredményeinek intézményi átszervezéssel való annullálása ellen - olvasható.

Tiltakoznak az ellen is, hogy a pesti és budai karok több mint egy évtizedes konszenzusos együttműködését az agrár-felsőoktatás átszervezésének erőltetett ideológiája, a vélt politikai előnyök miatt külső és belső erők szétzilálják, s nyomatékosan kérik, hogy a felsőoktatási államtitkárság tényadatokkal igazolja azt az állítását, hogy a budai karok beolvasztásával a hallgatók jobban járnak, mert értékesebb diplomát kapnak a SZIE-n. A felsőoktatási rangsorok épp ennek az ellenkezőjét mutatják - írták. Egyúttal elfogadhatatlannak tartják, hogy bármilyen strukturális változást az oktatási évben, január 1-től, a vizsgaidőszak közepén vezessenek be.

Nyomatékosítják, hogy a BCE budai karai mindent megtesznek azért, hogy akár önállóan is megálljanak a lábukon. A petíció megfogalmazói az építőmérnöki és építészmérnöki képzést folytató Ybl karnak a budai kampuszra való átköltöztetését érthetetlennek nevezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában