Ország-világ

2015.09.06. 20:32

Támogatja a nők üzleti életben betöltött szerepének növelését Törökország

A politikus kifejtette: a G20 a globális gazdaság hajtóereje. Ha a nők nincsenek jelen ezen a platformon, tovább erősödik a férfiak üzleti életben betöltött dominanciájának gondolata.

A törökországi G20 találkozó keretében először megrendezett, a nők szerepválallásának előmozdítását célzó W20 konferencia történelmi jelentőségű kezdeményezés a nők üzleti szerepének megítélésében - mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök vasárnap az ankarai Rixos Hotelben tartott összejövetelen.


A politikus kifejtette: a G20 a globális gazdaság hajtóereje. Ha a nők nincsenek jelen ezen a platformon, tovább erősödik a férfiak üzleti életben betöltött dominanciájának gondolata. Beszédében hangsúlyozta: a W20 konferencia létrejöttével Törökország radikális változást szeretne elérni az emberek ilyen irányú hozzáállásában. Nem lehetséges a nemek közötti egyenlőség elérése, ha nem változik meg alapjaiban a téma megközelítése. - Ha egy országban a nők arcán mosoly ül, akkor az boldog ország - tette hozzá a miniszterelnök.


Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője felszólalásában kiemelte: a nők bevonása a gazdasági életbe csökkenti a társadalmi egyenlőtlenséget és az elszegényedést. A pozitív változások könnyen megfigyelhetők azokban az országokban, ahol több nő vesz részt a döntéshozatalokban - fűzte hozzá Lagarde. Rámutatott: a nők társadalomban betöltött szerepének megerősítéséhez az út az oktatáson keresztül vezet.


José Ángel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára azt mondta: a nők tehetségét és képességeit nem értékelik kellőképpen a gazdasági növekedés kérdésében. Nem adnak elég lehetőséget a nőknek a munkaerő-piacon és a civil szervezetekben is nagyobb arányú a férfiak képviselete - fejtette ki a szakember.


Lakshmi Puri, az ENSZ Nőszervezet ügyvezető igazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők gazdasági vonatkozású egyenlőségének és szerepnövelésének kérdésére a G20-nak gyors és világos választ kell adnia. A gazdasági, társadalmi és környezeti célkitűzések csak akkor valósíthatók meg, ha a szükséges változtatások legkésőbb 2030-ig érvényre jutnak - hangsúlyozta Puri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában