Ország-világ

2015.09.21. 14:21

Szarmata település nyomaira bukkantak Tiszapüspöki határában

A megtalált leletekből a közeljövőben egy kiállítás is nyílik.

Szarmata település nyomaira bukkantak a szolnoki régészek a Tiszapüspöki határában zajló megelőző feltáráson - közölte a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze hétfőn az MTI-vel.

[namelink name="Kovács Péter"] elmondta: a több hektáros lelőhely északnyugati részén - a nyáron feltárt gepida temetőtől mintegy ötven-száz méterre - találtak a Kr.u. 2-3. századi szarmata települést bekerítő árok-, illetve sáncrendszer nyomaira. Hozzátette: a feltárt területen valószínűleg kézműves tevékenységet végezhettek. A számos használati tárgy - például malomkőtöredékek, fenőkő, bronz ruhakapcsoló tű, bronzgyűrű - mellett több, teljesen ép agyag-, illetve kerámiaedény is előkerült a feltárás során, amelyek közül néhányból, az úgynevezett terra sigillatákból (kis képekkel díszített agyagedény) római birodalmi eredetre és kereskedelmi kapcsolatokra lehet következtetni.

Régészeti szempontból az edények jelentőségét az adja, hogy gyakran igen pontosan datálhatóak és eloszlásuk betekintést enged a római gazdaság bizonyos részeibe - tájékoztatott Kovács Péter. Előkerültek továbbá állati csontok és ipari, magas hőfokon végzett tevékenységre utaló nyomok is a gödrökből, például hamu, salak és égetett, vörös réteg - közölte.

Kovács Péter hangsúlyozta: a nyáron feltárt gepida temető és a szarmata település között nincsen kapcsolat.

A Tiszapüspöki határában megtalált leletekből a közeljövőben egy kiállítás is nyílik a település helytörténeti gyűjteményében - tette hozzá a régész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában