Ország-világ

2015.09.10. 12:09

Simicskó: példát szeretnénk mutatni Európának

A honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy legfontosabb feladata jelenleg a műszaki határzár építésének felgyorsítása.

Magyarország példát szeretne mutatni Európának, hogy teljesíti a schengeni szabályokat, és nemcsak a magyar emberek biztonságát védi, hanem az európaiakét is - mondta [namelink name="Simicskó István"] honvédelmi miniszter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában csütörtök reggel.

A frissen kinevezett miniszter arról beszélt, legfontosabb feladata a műszaki határzár építésének felgyorsítása, mert az hatékony eszköz lehet a tömeges illegális bevándorlással szemben, hiszen a kijelölt határátkelők felé tereli a bevándorlókat. Jelezte: azon lesz, hogy a határzár mielőbb megépüljön.

Hozzátette: az Európai Unió is keresi még a hatékony megoldást az illegális bevándorlásra, de úgy látja, az EU nem tudja még a saját maga által kitűzött határidőket, célokat sem teljesíteni.

Mi szeretnénk ezen változtatni, és olyan példát mutatni Európának, amellyel mi teljesítjük a schengeni szabályokat, és adott esetben nyilván nemcsak a magyar emberek biztonságát védjük ilyen módon, hanem Európa biztonságát is, mint oly sokszor a történelem folyamán - mondta.

Hangsúlyozta: nem kvótákról kell beszélni, hanem meg kell állítani az Európába özönlő tömeget, és erre kell a határzár.

Simicskó István utalt arra is, hogy a Magyar Honvédség katonái számos helyszínen, például a Balkánon és Afganisztánban kiválóan helytálltak belső viták, anarchiák kezelésében, de itthon ezt a tudásukat nem tudják megmutatni. Mint mondta, ilyen válsághelyzetben, mint amiben most van Magyarország, nem lehet megtenni, hogy a katonákat laktanyákba zárják, ezért a katonaságot is be kell vonni a helyzet kezelésébe, fel kell készíteni a katonákat arra, hogy segítsék a rendőrség munkáját.

A miniszter az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában is vendég volt, itt felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályos törvényben is vannak határvédelmi feladatai a Magyar Honvédségnek, a rendkívüli válsághelyzet új kihívást jelent a honvédségnek is.

Nem tehetjük meg, hogy a honvédség nem közreműködik a válsághelyzet kezelésében, és nem segít a rendőrségnek - jelentette ki, hozzátéve, hogy a katonákat fel kell készíteni a többi között arra is, hogy a menekültek kitörnek a tranzitzónákból, a honvédség előtt álló hadgyakorlat is ezt a felkészítést szolgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában