Ország-világ

2015.09.11. 20:09

Nem lesz eutanázia a briteknél

A brit parlament a kegyes halál törvényesítésére vonatkozó törvénytervezetét mindössze 118 képviselő támogatta, 330 nemmel szavazott.

A tervezet kezdeményezője, az ellenzéki munkáspárti Rob Marris javasolta, hogy engedélyezzék azon súlyosan beteg, de szellemi képességeik birtokában lévő páciensek számára az eutanáziát, akiknek az életéből az orvosok szerint fél évnél kevesebb van hátra. A tervezet szerint a sorsdöntő döntésben legalább két orvos szakértő és a felsőbíróság egy bírája vett volna részt. A betegnek saját magának, orvosi közreműködés nélkül kellett volna beadni a halált okozó szert.

A jelenleg hatályos brit törvények szerint az öngyilkosságban való segédkezés 14 évi börtönnel büntethető.

Története során pénteken harmadik alkalommal szavazott a brit parlament az eutanáziáról.

A törvényhozásban tartott vita idején mintegy 200 tüntető támogatta a törvényjavaslat elfogadását a Westminster-palota előtt, más demonstrálók pedig tiltakoztak ellene.

"A britek 82 százaléka támogatja a kegyes halált" - állt a támogatók transzparensein, míg az ellenzők "Élni hagyjanak, ne meghalni" feliratokkal vonultak fel.

A brit kormányfő szóvivője pénteken közölte, hogy David Cameron nem támogatja az indítványt, Justin Welby canterburyi érsek és más vallások vezetői közös levélben kérték a múlt héten a képviselőket a törvényjavaslat elutasítására.

Brit újságok gyakran idéznek olyan betegeket, akiknek Svájcba kell utazniuk, ha segítséget akarnak kapni az öngyilkosságukhoz. Svájcban, Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban engedélyezett az eutanázia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában