Ország-világ

2015.09.11. 23:08

Nácik által épített alagutakat fedeztek fel Lengyelországban

a németek által épített két vasúti alagutat a náci aranyvonat utáni kutatás lázában fedezték fel.

A náci aranyvonat utáni kutatás lázában a németek által épített két vasúti alagutat fedeztek fel Németországban - jelentette be pénteken a délnyugat-lengyelországi Walbrzychben egy amatőr kutató.

A két építmény a Riese (Óriás) nevű hatalmas épületegyüttes része, amelyet a németek a második világháború idején építettek a Sowie (Bagoly)-hegységben.

"Két alagútról és egy földalatti épületegyüttesről van szó, amelyek Walim faluban turisták által részben már látogatható, korábban feltárt részekhez csatlakoznak" - mondta Krzysztof Szpakowski, a Riese Múzeum Társaság elnöke sajtótájékoztatóján.

"A nácik a térségben 200 hektáros földalatti várost építettek, ahol Hitler közeli munkatársai éltek volna több évig egy esetleges atomtámadás után - mondt Krzysztof Szpakowski.

Az alagutat és más földalatti létesítményeket úgy ásták ki, hogy kirakójáték-szerűen kapcsolódnak egymáshoz. A bejáratokat utána berobbantották, hogy eltüntetessék a nyomokat - mondta a múzeum vezetője.

Szpakowski szerint a létesítmények belsejében "feltehetően minden megtalálható, de főként hadianyag és építőanyag".

"Felelőtlenség lenne azt állítanom, hogy olyan kincsek vannak ott, mint a Leningrádból (Szentpétervár) ellopott, hetven éve keresett Borostyánszoba, vagy egy aranyvonat" - mondta Szpakowski az elmúlt hetekben Lengyelországban terjedő híresztelésekre utalva, amelyek szerint a nácik ebben a térségben rejtették el a kincseket szállító vasúti szerelvényt.

Szpakowski hangoztatta: a hírek hallatán levéltári anyagok, szemtanúk elmondása és földsugárzási mérések alapján elvégzett többéves kutatásairól igyekezett minél előbb tájékoztatni a walbrzychi hatóságokat.

Kijelentései bizonyítására Szpakowski az újságíróknak földradarral készült felvételeket mutatott be, amelyeken a két alagút és az épületegyüttes volt látható.

Az egyik alagút a walimi vasútállomástól vezetett a Rieséhez. Egyes történészek szerint a Riese komplexum összeköttetésben volt a Walbrzych közelében lévő Ksiaz (Fürstenstein)-kastéllyal, ahol Hitler főhadiszállását akarták berendezni.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában