Ország-világ

2015.09.03. 15:02

Már a Jeges-tengeren is szállítanak bánahúst

Címkék#tudomány

Az Afrika és az Indiai-óceán megkerülésének célja az lehet, hogy kijátsszák a bálnavadászat ellenzőinek tiltakozó hajóit.

Első ízben szállítottak bálnahúst Izlandról Japánba a Jeges-tengeren át, Afrika és az Indiai-óceán megkerülésével, vélhetően abból a célból, hogy kijátsszák a bálnavadászat ellenzőinek tiltakozó hajóit.

A Winter Bay nevű hajó június 4. és augusztus 30. között tette meg 1800 tonna bálnahússal a fedélzetén a 14 800 kilométeres utat Oroszország északi partjai mentén, bár augusztus 1-ig a norvégiai Tromsö kikötőjében vesztegelt a legkedvezőbb időjárási feltételekre várva. A teherhajónak végül jégtörőhajó igénybe vétele nélkül sikerült eljutnia távoli céljához.

A Hvalur izlandi bálnafeldolgozó cég szerint az új útvonal sokkal rövidebb a hagyományosnál és jelentős üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé, vagyis "környezetkímélő megoldás".

A bálnavadászatot ellenző nemzetközi zöldszervezetek szerint viszont a sarkvidéki bálnakereskedelmi útvonal megnyitásának valódi célja, hogy kikerüljék a bálnavédők, köztük főleg a Sea Shepherd szervezet tiltakozó akcióit. Rendszerint minden egyes bálnahússzállítmányt viták és tiltakozások kísérnek.

A világon csupán Izland és Norvégia dacol nyíltan a bálnavadászatot tiltó nemzetközi egyezménnyel, Japán "tudományos kutatás" álcája alatt folytatja a tengeri emlősök leölését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában