Ország-világ

2015.09.03. 15:01

Lázár: A régi uniós tagállamok fenyegetik az újakat

Méltatlannak, igazságtalannak és károsnak minősítette a Magyarországgal szemben zajló "kirekesztő folyamatot". A német nagykövetség nem reagál Lázár János szavaira

A német nagykövetség nem reagál Lázár János szavaira

 

A budapesti német nagykövetség nem kíván reagálni Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakra - közölte a követség az MTI megkeresésére.

A miniszter arra kérte a budapesti német nagykövetség diplomatáit, hogy menjenek el a Keleti pályaudvarhoz és tájékoztassák az ott lévő illegális bevándorlókat Németország álláspontjáról. Sajtótájékoztatóján a Keletinél kialakult helyzet okaként említette, hogy Németország több mint egy hete befogadást, korlátlan belépést és maradást ígért a szíriai menekülteknek, "meghívta őket a terített asztalhoz". Értékelése szerint a német kormány kommunikációs hibák tömegét követte el, s ez az oka annak is, hogy vasárnap óta a bevándorlók egyre türelmetlenebbek és agresszívabbak, megtagadják az együttműködést a magyar hatóságokkal.


Az MTI érdeklődésére a követségen azt közölték: egyelőre nem kívánnak reagálni.

 

A diplomáciai képviselet honlapján magyarul és angolul a következő tájékoztatás olvasható: "A dublini egyezmény érvényes európai jogszabály. Ennek értelmében a menekültstátust kérelmezőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelynek határán keresztül beléptek az Európai Unióba. A menekültügyi eljárást is alapvetően abban az országban kell lefolytatni."

A régi uniós tagállamok fenyegetik az újakat

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a régi európai uniós tagállamok fenyegetik az újakat a bevándorlási kvótarendszer bevezetése érdekében.


Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azzal indokolta a visegrádi négyek kormányfőinek pénteki tanácskozását, hogy a régi és az új tagállamok között éles különbség van a helyzet megítélésében és a közép-európai országok számítanak egymás segítségére.


Méltatlannak, igazságtalannak és károsnak minősítette a Magyarországgal szemben zajló "kirekesztő folyamatot", és visszautasította azokat a nyugat-európai nyilatkozatokat, amelyek a magyar határvédelmi tevékenységet illetik.


Megdöbbentőnek nevezte, hogy Ausztria az uniós támogatások felfüggesztésével próbálná rákényszeríteni a tagállamokat arra, hogy elfogadják a kvótarendszert. Ez politikai konfliktusokat szül, egymásnak ugrasztja az EU részeit - értékelt.

Ha nem tudjuk betartani Schengent, kimaradunk belőle

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ha a magyar kormány feladná schengeni kötelezettségei betartását, az automatikusan azzal járna, hogy Magyarországon kívül maradna Schengenen.


Lázár János csütörtöki budapesti tájékoztatóján azt mondta: Ausztria hétfőn és kedden csak fokozott határellenőrzést hajtott végre, ami semmi ahhoz képest, ha Bécs visszaállítja a schengeni határellenőrzést.


Magyarországnak európai uniós kötelessége, hogy megvédje saját és az Európai Unió határait, "ebből nem adunk fel semmit" - jelentette ki a tárcavezető.

Európa nem mondhat le határai megvédéséről

 

A magyar álláspont szerint Európa nem mondhat le határai védelméről - hangoztatta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Lázár János.


A Miniszterelnökséget vezető miniszter népvándorlási válságként jellemezte a kialakult helyzetet és szóvá tette, hogy 5-6 ország viszi Európa határvédelmi terheit.


Kijelentette: Magyarország tiszteletben tartja, ha valamely ország munkaerőhiány vagy demográfiai válság miatt menekülteket akar befogadni, de Magyarországon erre nincs szükség.

A hatóságok ellenőrizni fognak Budapest és az osztrák határ között

 

A hatóságok Budapest és a magyar-osztrák határ között el fogják végezni a schengeni kötelezettségekkel kapcsolatos szükséges ellenőrzéseket - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.


A tárcavezető idézte a MÁV döntését, amely szerint Budapestről nem indít járatokat Nyugat-Európába, mert nem tudja garantálni a közlekedés és az utasok biztonságát, valamint azt sem, hogy a jegyet váltók célba is érnek.


A rendőrség azonban folyamatosan ellenőrizni fogja azokat a - például győri - járatokat, amelyet nyugati irányba közlekednek - mondta Lázár János, aki azt is nyomatékosította, hogy a rendőrség feladata nem az erőszak, hanem az ország védelme.


A miniszter egyúttal arra kérte a bevándorlókat, tartsák be Magyarország törvényeit és az EU szabályait, regisztráljanak, és ha menekültek, adják be a kérelmet. Lázár János szerint a bevándorlók nagy többsége megtagadja az együttműködést, ami szerinte aggasztó.


A kormány a budapesti német diplomaták segítségét kéri

 

A kormány arra kéri a budapesti német nagykövetség diplomatáit, hogy menjenek el a Keleti pályaudvarhoz és tájékoztassák az ott lévő illegális bevándorlókat Németország álláspontjáról.


Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Keletinél kialakult helyzet okaként azt jelölte meg, hogy Németország több mint egy hete befogadást, korlátlan belépést és maradást ígért a szíriai menekülteknek, "meghívta őket a terített asztalhoz".


Értékelése szerint a német kormány kommunikációs hibák tömegét követte el, s ez az oka annak is, hogy vasárnap óta a bevándorlók egyre türelmetlenebbek és agresszívabbak, megtagadják az együttműködést a magyar hatóságokkal.

Európa a legsúlyosabb válságát éli a délszláv krízis óta

 

Az illegális határátlépési adatok azt bizonyítják, hogy Európa a délszláv válság óta a legsúlyosabb válságát éli, amely közvetlenül érinti Magyarországot is - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.


Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzet is bizonyítja, hogy a biztonsági határzárra szükség van a déli határon. Ellenkező esetben továbbra is százezrek érkeznének ellenőrizetlenül Magyarországra, és így bárhol bármikor kialakulhatnak a keleti pályaudvarihoz hasonló esetek - jelentette ki a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában