Ország-világ

2015.09.28. 21:10

Évente milliók halnak meg rákban, mert nem jutnak hozzá műtéthez és sugárkezeléshez

A szegény országokban a sugárkezelések aránya rendkívül alacsony, alig éri el a tíz százalékot.

Évente milliók halnak meg világszerte gyógyítható rákban, mert nem jutnak hozzá a szükséges műtéthez vagy sugárkezeléshez a The Lancet Oncology brit szakfolyóirat legutóbbi számában közölt adatok szerint.


A Bécsben tartott rákkongresszuson ismertetett adatok szerint  a világszerte daganatos betegségben szenvedők háromnegyede nem részesül "biztos" és "megfelelő" sebészeti beavatkozásban.


"Újabb becsléseink arra engednek következtetni, hogy a szegény országokban minden 20 páciens közül kevesebb mint egy, a középmezőnybe tartozó országok közül pedig mindent ötből hozzávetőlegesen egy csak úgynevezett +alapműtétben+ részesül" - mondta Richard Sullivan, a londoni King's College professzora, az onkológiai sebészetről készült jelentést összeállító bizottság vezetője.


A sugárkezeléshez való hozzájutást vizsgáló másik bizottság úgy véli, hogy a 12 millió rákos beteg közül, aki megkaphatná, mindössze 40-60 százalék jogosult erre a kezelésre az olyan daganatos betegségek esetében, mint az emlő-, a prosztata- és a tüdőrák.


Évente mintegy 15 millió új daganatos megbetegedést tartanak számon világszerte, ez a szám becslések szerint 2030-ra elérheti a 22 milliót. A betegek 80 százalékának lenne szüksége műtétre, és legalább 60 százalékuknak sugárkezelésre.


A rákos megbetegedések számának a következő másfél évtizedben várható robbanásszerű növekedésére tekintettel "a nemzetközi közösség a jövőben nem hunyhat szemet a probléma felett" - vélte C.S. Pramesh professzor, indiai szakorvos, aki kiemelte: rendkívüli súlyos lesz a helyzet a szegény országokban, főként Fekete-Afrikában és Ázsiában, ahol a sebészeti beavatkozások iránti igény 60 százalékkal nőhet 2030-ig.


A szakemberek amiatt is aggónak, hogy kevésbé gazdag országokban megműtött páciensek olyan magas kiadásokba verik magukat, hogy elszegényednek. Negyedük lemond a kezelés folytatásáról, mert nem tudja kifizetni.


Hasonló a helyzet a sugárkezeléssel is, ahol nagyon alacsonyak a befektetések ahhoz, hogy a jelentősen növekedő igényeket ki tudják elégíteni.


"Egy igen elterjedt tévhit szerint a készülékek ára olyan magas, hogy csak a gazdag országok tudják maguknak megengedni" - hangsúlyozta Rifat Atun, a Harvard amerikai egyetem tanára, aki szerint ez a befektetés valójában megtérülne.


A bizottság számításai szerint 27 millió életévet lehetne nyerni, ha 2035-ig 100 milliárd dollár (28 169 milliárd forint) fordítanak radioterápiás berendezésekre a következő években.


A szegény országokban a sugárkezelések aránya rendkívül alacsony, alig éri el a tíz százalékot. Afrikában azonban még ennél is alacsonyabb: itt mintegy negyven országban egyáltalán nincsenek ilyen berendezések. 

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában