Ország-világ

2015.09.20. 08:47

Ciprasz bejelentette választási győzelmét

A Szirizával eddig együtt kormányzó jobboldali Független Görögök pártnak az elnöke bejelentette, hogy a két párt már hétfőn hozzálát a kormányalakításhoz.

Bejelentette pártja, a baloldali Sziriza választási győzelmét vasárnap este Alekszisz Ciprasz augusztusban lemondott exkormányfő.

"A Sziriza világos mandátumot kapott négy évre. Ez nem a Sziriza győzelme, ez az országunk népének a győzelme" - hangoztatta Ciprasz Athén központjában egybegyűlt hívei előtt.

Ezzel egy időben Panosz Kammenosz, a Szirizával eddig együtt kormányzó jobboldali Független Görögök (ANEO) pártnak az elnöke bejelentette, hogy a két párt már hétfőn hozzálát a kormányalakításhoz.

A legfrissebb, a voksok mintegy ötven százalékának összeszámlálásán alapuló eredmények szerint a Sziriza a szavazatok 35,54 százalékát gyűjtötte össze, a jobbközép Új Demokrácia 28,07 százaléknyi voksot kapott, és a harmadik lett a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt a voksok 7,12 százalékával. Rajtuk kívül még négy politikai tömörülés jutott be a parlamentbe, és közülük az ANEO a legkevesebb, 3,7 százaléknyi vokssal.

Görög választások: az Új Demokrácia vezetője elismerte vereségét

Elismerte a konzervatív Új Demokrácia vereségét Evangelosz Meimarakisz, a párt vezetője a görög televízióban vasárnap este elhangzott nyilatkozatában, egyben gratulált a győztes Sziriza párt elnökének, Alekszisz Ciprasznak.

Az előre hozott parlamenti választásokon leadott szavazatok 29 százalékának összesítése alapján ugyanis a baloldali Sziriza 35,3 százalékos eredményre számíthat, míg az Új Demokrácia 28,1 százalékra. A harmadik helyre várhatóan a szélsőjobboldali Arany Hajnal esélyes 7,2 százalékkal.

Az abszolút többség megszerzéséhez a 300 tagú görög parlamentben legalább 151 mandátumot kell megszerezni. Az eddigi eredmények alapján a Sziriza már magáénak tudhat 144 helyet.

Korábban írtuk:

Helyi idő szerint vasárnap reggel hét órakor (közép-európai idő szerint hat órakor) megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a várhatóan igen szoros eredményt hozó előre hozott parlamenti választások Görögországban.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ha csupán egy hajszállal is, de ismét az előző, januári voksoláson is győzedelmeskedő baloldali Sziriza szerezheti a legtöbb szavazatot vasárnap, megelőzve a konzervatív ellenzéki Új Demokráciát.

Ugyanakkor önmagában vélhetően nem lesz majd képes kormányt alakítani a párt, így a jövő héten újabb koalíciós tárgyalások indulhatnak.

Az Új Demokrácia vezetője, Evangelosz Meimarakisz közölte, hogy akár nemzeti egységkormány létrehozására is hajlandó lenne, mert csak ezzel lehetne garantálni az EU 86 milliárd eurós legutóbbi mentőprogramja fejében vállalt reformok végrehajtását. Ugyanakkor Alekszisz Ciprasz augusztusban lemondott exkormányfő, a Sziriza vezetője ezt egy korábbi tévévitában kizárta.

Azt mind a két pártvezér leszögezte: eleget fognak tenni az országnak nyújtandó legújabb, 86 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi segélycsomag feltételeinek.

A voksoláson közel 10 millió szavazó járulhat az urnák elé közép-európai idő szerint este nyolcig. A 300 fős athéni törvényhozás 250 tagját arányos rendszerben választják meg, míg a maradék ötven helyet automatikusan a győztes párt kapja.

Az újabb, egy éven belül más a második előrehozott választást az váltotta ki, hogy Ciprasz a Szirizán belüli ellentétek miatt egy hónapja lemondott posztjáról. A párt januárban a nemzetközi hitelezők által megkövetelt megszorítások felmondásának ígéretével jutott hatalomra, de végül kénytelen volt aláírni egy újabb, szigorú feltételeket szabó mentőcsomagot. Ez élesen megosztotta a Szirizát, amelynek balszárnya végül kivált a pártból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában