Ország-világ

2015.09.28. 20:40

Az emberéhez fogható intelligenciával bírhatnak a madarak

A kísérletek alatt olyan mintákat fedeztek fel a madarak teljesítményében, mint amilyeneket az embereknél látni.

Az emberéhez hasonló "általános intelligenciával" rendelkezhetnek a madarak - állapították meg a wellingtoni Victoria Egyetem kutatói.


A szakemberek a Petroica nembe tartozó Petroica longipes húsz vadon élő példányának mentális képességeit vizsgálták. A madarak képességeit hat kognitív teszten vizsgálták, a szakemberek a színekre, a szimbólumokra, a memóriára, a gátló kontrollra és a motoros képességekre fókuszáltak.


"Az eredményeink azt sugallják, hogy ha egy állat jól teljesített az egyik teszten, akkor valószínűleg a többin is sikerrel szerepelt" - jegyezte közleményében a tanulmányt vezető Rachael Shaw, hozzátéve, hogy különböző feladatokra volt szükség a madarak intelligenciájának vizsgálatához.


"Egyetlen feladat sikeres teljesítése számos tényező, köztük az állat motiváltságának függvénye is lehet, így nem szolgál megbízható mutatóként a kognitív képességekről" - magyarázta a szakember. Mint hozzátette, a vizsgálat során használt feladatsorral egy intelligenciateszthez hasonlóan tudták felmérni az egyes madarak képességeit.


Az öt hónapon át végzett tesztek során a szakemberek kukacokkal motiválták a madarakat a részvételre, majd számítógépes analízist és statisztikai módszereket alkalmazva szűrték ki az összefüggéseket a madarak teljesítményében, megnézve, hogy valamilyen általános intelligencia áll-e ezek hátterében.


"Azt hiszem érdekes, hogy olyan mintákat fedezünk fel a madarak teljesítményében, mint amilyeneket az embereknél látunk" - jegyezte meg Shaw, aki legközelebb azt készül megvizsgálni, hogy egy egyed kognitív képességei milyen összefüggésben vannak a reprodukciós sikerével és a túlélési esélyeivel.


Az eredményeket az Animal Behaviour című folyóirat publikálta.  

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában