Ország-világ

2015.09.03. 15:34

A parndorfi halálkamiont rekonstruálták önkéntesekkel - fotó

Az akcióban egy zárt kamiont parkoltak le egy német színház előtt, és az önkéntesek számára lehetővé tették, hogy ugyanúgy zsúfolódjanak a raktérbe mint a 71 megfulladt menekült.

Az ausztriai Parndorfban egy héttel ezelőtt megtalált kamionnal megegyező méretű teherautóba szállt be 71 önkéntes szerda este a németországi Bochum színháza előtt egy performansz keretében.

A bochumi Schauspielhaus és a Gerard Graf szállítmányozó vállalat közös akciójában egy 7,5 tonnás zárt kamiont parkoltak le a német város színháza előtt, és az önként jelentkezők számára lehetővé tették, hogy ugyanúgy zsúfolódjanak bele a kamion rakterébe, mint a Bécshez közeli autópálya leállósávján egy héttel korábban talált "halálkamion" 71 halálos áldozata.


A rendhagyó eseményre több százan gyűltek össze. A résztvevőknek előbb egy, a hűtőkamion alapterületével megegyező méretű, 2,5 méterszer 6 méteres, földre rajzolt négyzetbe kellett beleállniuk, majd beszállították őket a színlelt kamion belsejébe - az ajtót nem zárták rájuk -, végül hagyták, hogy néhány percig "magukba mélyedjenek".

A szervező Olaf Kröck fődramaturg szerint megindító volt az a néma csend, amellyel a jelenet lejátszódott.

A dpa német hírügynökség összeállítása szerint sok művész és színház keresi a válaszokat a menekültkérdésre. Szerte Németországban számos színház menekülttémájú darabokat visz színre, olykor maguknak az érintetteknek a részvételével, hogy a művészet eszközeivel tiltakozzon Európa bezárkózása ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában