Ország-világ

2015.08.23. 20:23

Megyénkben is kölcsönadják lakásukat turistáknak

Az Airbnb-t, ezt az internetes szobakiadást is ellenőrzi az adóhatóság.

Rimányi Zita


Ugrásszerűen nő a lakás kölcsönadásának népszerűsége az otthontulajdonosok és a turisták körében is. Utóbbiakat főleg az vonzza, hogy így a szálláshely olcsóbb és otthonosabb. A bérbeadóknak viszont mindenképp vannak adókötelezettségeik.

Ha épp elutazik és nyaralás alatt üres lenne lakása, miért ne hasznosíthatná, jól jöhet az egy turistának. Ma már könnyű rátalálni arra, aki kibérelné, hiszen az internet forradalmasította a kapcsolatteremtést. Ez a lényege az Airbnb-nek. Mivel sokan próbálkoznak így bevétel szerzésével, tájékoztatást kértünk a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, amely megkezdte e szolgáltatás ellenőrzését, próbavásárlásokkal is.

Eredményéről később tud tájékoztatást nyújtani, de aki nem ad nyugtát, számlát, egymillió forintos bírságot kaphat és ha engedély nélkül végzi tevékenységet, további vizsgálatokra számíthat.

A lakáskiadás Airbnb révén adóköteles, egyéb szálláshely-szolgáltatásnak minősül. Többféle tevékenységi forma, adózási mód közül választhat a bérbeadó, de legalább adószámra van szüksége és nyugtát kell adnia. Mielőtt a NAV-hoz bejelentkezne, települése jegyzőjétől kell engedélyt beszereznie.

Jövedelme után 16 százalék szja-t kell fizetnie; tételes költségelszámolás vagy bizonyos feltételek esetén átalányadózás mellett dönthet. S szolgáltatását áfa terheli, de alanyi adómentesség kérhető hatmillió forint alatti éves bevételre.



Simon-Völgyi Rita egy hónapja hirdeti a kisbajcs-szőgyei vendégház szobáit az Airbnb-n és annak révén már amerikai, német, olasz vendége is volt. Képünkön a Milánóból érkezett Andrea D'Orazioval látható. Fotó: Mészáros Mátyás

Simon-Völgyi Rita a közel a Dunához található vendégház szobáit, amiket eleve kiadásra szán, egy hónapja regisztrálta az Airbnb oldalán. Már amerikai, német és olasz vendégei is voltak ennek köszönhetően, s nekik valószínűleg különben nem jutott volna eszükbe, hogy épp Kisbajcs-Szőgyén nyaraljanak. Rita szerint ez az Airbnb fő előnye, hogy világszerte ismert, könnyen használható internetes rendszer, keretében vendég és bérbeadó kölcsönösen véleményt írhat egymásról.

A szőgyei vendégházat eleve azért alakították ki, hogy gazdasági tevékenység keretében falusi szálláshely-szolgáltatással foglalkozhassanak a tulajdonosai. Az Airbnb keretében akár az ilyen szobákat is lehet hirdetni, és azokat is, amelyekben valakik laknak, s csak addig adják ki azokat, amíg épp nincsenek otthon.

A falusi szálláshely üzemeltetésére irányuló szolgáltatási tevékenység a szálláshely-szolgáltatások körébe tartozik.

A szálláshely-szolgáltatás üzletszerű gazdasági tevékenység keretében rendszerint nem huzamos jellegű, éjszakai ott-tartózkodást, pihenést is magában foglaló tartózkodás céljára szálláshely nyújtása és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása. A szálláshely-szolgáltatás olyan kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenység, amely e célból létesített vagy használt épületben, épületrészben vagy területen (pl. kempingben) valósul meg, ezeket összefoglaló néven nevezzük szálláshelynek.

A szálláshely lehet szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely, falusi szálláshely vagy egyéb szálláshely. A különböző szálláshely-kategóriákra különböző anyagi és eljárásjogi követelmények vonatkoznak.

A falusi szálláshely üzemeltetésére irányuló szálláshely-szolgáltatás a gazdasági tevékenységek egységes osztályozási rendszerében (TEÁOR'08) az 55 Szálláshely-szolgáltatás ágazatba, amelyen belül az 55.2 (55.20) Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás szakágazatba tartozik."

(Ahogy korábban írtuk a NAV tájékoztatása alapján: „A lakáskiadás Airbnb révén adóköteles, egyéb szálláshely-szolgáltatásnak minősül. Többféle tevékenységi forma, adózási mód közül választhat a bérbeadó, de legalább adószámra van szüksége és nyugtát kell adnia.")

Az „odatartozás" élményét élheti át a turista, ha beköltözhet valakinek a lakásába – mondják az Airbnb által nyújtott szolgáltatás hívei.

Ellenzői viszont azt, hogy a bérbeadóra nem feltétlenül vonatkoznak olyan előírások, járulékok, mint egy hotelre, egy panzióra. Sokan tartanak attól, hogy a hagyományos szálláspiactól von el vendégeket az Airbnb. A fővárosban miatta nehezebb albérletet találni. Jobban megéri ugyanis a lakást kiadni havonta pár napra turistáknak, mint fél évre diákoknak.

Vendégágy és reggeli

Az Airbnb (www.airbnb.hu) hét éve működik. A bnb a „bed and breakfast", az „ágy és reggeli" rövidítése, az airbed vendégágyat jelent. A Magyarországon így ajánlott szállások száma tavaly év vége óta megtöbbszöröződött. Sok a budapesti és a balatoni, de szinte egy hazai kistérség se marad ki a kínálatból. Különleges, drága szobákat is lehet így bérelni. A privát lakások turistáknak való kiadása régebben is jellemző volt hazánkban, ezt neveztük zimmer freinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában