Ország-világ

2015.07.01. 15:53

Orbán: nem a szerbek ellen irányul a kerítés

A kormányfő hangsúlyozta, "határátkelőhelyeket nem zárunk le, de a törvénytelen határátkeléseket minden eszközzel meg fogjuk akadályozni".

Magyarország kénytelen megvédeni déli határait, de ez a lépés nem irányul Szerbia és a szerb nép ellen - jelentette ki [namelink name="Orbán Viktor"] kormányfő szerdán Budapesten, a magyar-szerb kormányülés után [namelink name="Aleksandar Vucic"] szerb miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország a legális határátkelőhelyeket fenntartja, azokat bővíteni, fejleszteni akarja, vagyis "határátkelőhelyeket nem zárunk le, de a törvénytelen határátlépéseket minden eszközzel meg fogjuk akadályozni".

Magyarország mára "harapófogóba" került, mert nemcsak délről érkeznek "a népvándorlás újabb hullámai", hanem nyugati országok részéről is az a szándék, hogy illegális határátlépőket küldjenek vissza Magyarországra. Ezért "bármennyire is nem esik jól, bármennyire is ismerjük a következményeit, mégis kénytelenek vagyunk Magyarország déli határait megvédeni" - fogalmazott a miniszterelnök.

Igyekezett azonban biztosítani szerb kollégáját - folytatta -, hogy ez a lépés nem irányul Szerbia ellen.

Nem bevándorlás, hanem népvándorlás




Nem örökre szól a határzár








A szerbek nem örülnek a kerítésnek


Szerbia büszke rá és elégedett azzal a jó viszonnyal, amely Magyarországhoz fűzi; sok energiát fektettek ennek megteremtésébe, és ezt nem ronthatja el a magyar-szerb határra tervezett határzár - mondta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerdán Budapesten.

A magyar és szerb kormány együttes ülése után az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón Aleksandar Vucic kiemelte: nehéz időkben még fontosabb, hogy egy ország baráti kapcsolatot ápoljon a szomszédaival, és Magyarország Szerbia "nagy barátja". Szerbia azt szeretné, ha továbbfejlődnének kapcsolatai Magyarországgal, ugyanis még sosem volt ilyen jó a két ország viszonya - vélekedett. Hozzátette: a múltat maguk mögött hagyták, most már a jövő felé kell fordulni.

Bár Szerbia nem örül a kerítésnek a magyar-szerb határon, bízik benne, hogy sikerül rendezni a szerb-macedón határon kialakult helyzetet, és ebben Magyarország is segít - közölte. Mint mondta, Magyarország azt a magyarázatot adta, hogy nem Szerbia miatt emeli a kerítést, hiszen a két ország kapcsolatai barátiak, és Magyarország a területét, az érdekeit védi.

MLP: indokolatlan és szükségtelen a kerítés

A Magyar  Liberális Párt (MLP) indokolatlannak és szükségtelennek tartja a  magyar-szerb határon felállítandó kerítést.  

Bodnár Zoltán, az MLP ügyvivője szerdán Budapesten a magyar  és a szerb miniszterelnök sajtótájékoztatója után újságírók előtt  azt mondta: megnyugvással vették tudomásul, hogy az az "otromba  lépés", amit a kerítés építése jelent a déli határon, nem rontotta  el a magyar-szerb kapcsolatokat. Ettől azonban még tény, hogy a  kerítés építése szükségtelen, indokolatlan, és nemzetközi  szerződésbeli kötelezettségekkel nem áll összhangban - rögzítette.  

A liberális politikus szerint nem ez a megoldás, és hiába beszél  a Orbán Viktor népvándorlásról menekültek és gazdasági bevándorlók  helyett. Ez egy szómágia, az ide érkezők jelentős része Irakból,  Szíriából és Afganisztánból, kifejezetten válságövezetekből jön,  kifejezetten politikai menekültként - értékelte.   

Bodnár Zoltán úgy látja, ezt az ügyet az elejétől fogva  globális, az unió egészét érintő kérdésként kellett volna kezelni,  amire megoldást is csak az európai fellépés jelenthet.  

Kitért arra is, hogy a kerítés építésének költségeit másként  lehetne hasznosítani, több pénzt kellene fordítani például a  menekültek ellátásra.   

Legalább annyira elfogadhatatlan ugyanakkor a szerb kormánynak  az a reakciója, hogy lényegében rendőri segédlettel, szervezetten  szállítják a zöld határra a menekülteket, hogy még a kerítés  megépülte előtt jöjjenek át Magyarországra - tette hozzá Bodnár  Zoltán, aki szerint a jelentős menekültáradat elkerülhető lett  volna, ha Orbán Viktor nem "ultimátumokkal" kezeli ezt a kérdést,  hanem kétoldalú tárgyalásokkal és az uniós megoldásokat támogatja.

DK: a megoldáshoz erkölcsi bátorság kell

A Demokratikus  Koalíció (DK) szerint erkölcsi bátorság kell a migrációs kérdés  rendezéséhez, és nem óvatosság, ahogy azt Orbán Viktor  miniszterelnök állította a magyar-szerb kormányülést követően.  

Ara-Kovács Attila, az ellenzéki párt külügyi kabinetjének  vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján leszögezte: a DK nem  támogatja a kerítésépítést. Ahogy fogalmazott, azok után, hogy az  1990 óta alakított demokráciánkat az elmúlt öt évben majdnem  lebontották, most még egy újabb vasfüggönyt is építeni akar a  kormány. "Mikor fogják visszahívni az oroszokat? - tette fel a  kérdést.   

Azt üdvözölte, hogy a Fidesz-kabinet "meggondolta magát", és  újraindította a közös kormányüléseket, a politikus azonban  szükségesnek tartja, hogy a többi szomszédos országgal is sor  kerüljön hasonlóra.   

A DK elnökségi tagja szerint a Szerbián áthaladó gázvezeték  építésének semmilyen realitása nincs, az csupán porhintés, mivel sem  Oroszország, sem a többi érintett állam nem rendelkezik a szükséges  fedezettel. A terv szembemegy az unió által hirdetett  energiapolitikával is, így a DK azt erőteljesen kritizálja -  jelentette ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában