Ország-világ

2015.07.19. 19:34

Euróövezeti kormány létrehozását sürgette a francia elnök

Euróövezeti kormány létrehozását sürgette vasárnap Francois Hollande francia elnök.

Az államfő egy meghatározott költségvetéssel működő euróövezeti kormány, valamint a demokratikus ellenőrzés biztosítására egy parlament létrehozására tett javaslatot a Le Journal du Dimanche című vasárnapi lapban megjelent cikkében.

Hollande hangsúlyozta, hogy az eurózóna tizenkilenc tagállama nem kényszerből, hanem azért döntött a monetáris unióhoz való csatlakozás mellett, mert érdekében állt, és "egyetlen kormány sem vállalta az abból való kimaradás felelősségét".

"Ez a választás pedig egy megerősített szervezetet igényel azon országok között, amelyek a részvételről döntenek" - mutatott rá Hollande, hozzátéve, hogy "Franciaország kész csatlakozni, ugyanis amint azt Jacques Delors (volt európai bizottsági elnök) megmutatta, az ország nagyszerűbbé válik, amikor magához ragadja a kezdeményezést Európában".

Az elnök emellett azon véleményének is hangot adott, hogy a görög válság kezelésekor diadalmaskodott az európai szellem, azonban arra figyelmeztetett, hogy ennek ellenére nem szabad hátradőlni. "Ami fenyeget minket, az nem a túlzásba vitt európaiság, hanem annak a hiánya" - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában