Ország-világ

2015.04.09. 21:37

Orbán a megkezdett munka folytatásához kér bizalmat Tapolcán

Az elmúlt öt évben végzett munka folytatásához kér bizalmat a szavazóktól a tapolcai választáson Orbán Viktor; erről a miniszterelnök csütörtökön a sümegi Info TV-nek adott interjújában beszélt.

A kormányfő a nap folyamán tett látogatásáról elmondta: a kampány miatt érkezett a térségbe. A Fidesz keményen megdolgozik a sikerért, "Veszprémben is dolgoztunk mi, csak nem elég jól" - fogalmazott.

Közölte: csaknem 200 képviselő ül az Országházban, és 64-65 százalékos többségük van, tehát ha a tapolcai mandátumot nem nyerik el, még mindig bőven 50 százalék felett lesz a kormány többsége, vagyis értelmetlen kormánybuktatásról beszélni.

Orbán Viktor kiemelte: azt kéri az emberektől, hogy továbbra is bízzanak bennük, ez a választás a bizalomról, az eddig végzett munka elismeréséről és a jövőre vonatkozó együttműködési szándékról szól. Szeretnék folytatni az elmúlt öt évben végzett munkát a térségben, és ehhez kér most támogatást - mondta.

A miniszterelnök az elmúlt évek eredményei között említette, hogy átvállalták az önkormányzatok adósságát, aminek következményeként Tapolca térségében is komoly fejlesztések történtek. Arra is kitért, hogy az EU-források elsősorban a munkahelyteremtésen, valamint a kis- és közepes vállalkozásokon keresztül érhetők el, és azt várja, hogy "megizmosodunk és megerősödünk a következő néhány évben".

Hangsúlyozta: számít, hogy ki lesz a térség országgyűlési képviselője, és a Fidesz olyan jelöltet keresett, aki ismeri ezt a térséget, és nagyon bíznak abban, hogy Fenyvesi Zoltán képes lesz ugyanolyan minőségű munkát végezni, mint elődje, Lasztovicza Jenő.

Egy kormánypárti képviselő könnyebben talál utat a miniszterekhez és a kormányfőhöz is, mint egy ellenzéki - magyarázta. Ugyanakkor nem akarja ezzel befolyásolni a szavazókat, mert a miniszterelnöknek az a dolga, hogy minden magyar ember érdekét szem előtt tartsa és szolgálja pártállásra tekintet nélkül - tette hozzá. Megjegyezte: de neki és az itt élőknek is könnyebb az ügyeket intézni, ha olyan emberrel működhet együtt, akiben van bizalma. Közölte: mindazonáltal azt kéri az emberektől, hogy "higgadtan és nyugodtan, kellő felelősséggel, az ország jövőjére gondolva hozzák meg a döntésüket", és mindenképpen menjenek el voksolni.

A miniszterelnök elmondta: látogatása alkalmával ígéretet tett arra, hogy a két hét múlva esedékes kormányülésen megvitatják a sümegi fejlesztési terveket.

Orbán Viktor Tapolcán kampányolt



"A gazdaság beindult"

A  balatoni térség polgármesterei is érzik, hogy a gazdaság beindult,  és ezt szeretnék a fejlesztésekben is tapasztalni - mondta a  miniszterelnök, miután a Balatoni Szövetség tagjaival folytatott  megbeszélést csütörtökön Szigligeten.  

Orbán Viktor az M1 aktuális csatornán élőben sugárzott  nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett tapolcai  térségben vasárnap időközi parlamenti választás lesz.  

Mint mondta, ennek a területnek a települései valamilyen szálon  mind kötődnek a Balatonhoz vagy a balatoni turizmushoz, ezért a  megbeszélésen is ezzel kapcsolatos témák kerültek szóba, a  polgármesterek kérték például az építési, tervezési szabályrendszer  egyszerűsítését, mert "megfojtja őket a bürokrácia".  

A több mint egyórás egyeztetésen téma volt a balatoni vízszint  kérdése is, a polgármesterek elmondták, ha nincsenek védművek, akkor  inkább az alacsonyabb vízállás a kívánatos - ismertette a kormányfő,  hozzátéve, megállapodtak, hogy a kérdést a polgármesterek minden  évben véleményezni fogják.  

Szó volt továbbá bicikliutak felújításáról, a tóparttól távolabb  eső településeket elérő kerékpárutak megépítéséről, valamint a  horgászatról, halászatról is - közölte a miniszterelnök.  

"Amit mi érzünk Budapesten, hogy a gazdaság megindult, hogy  mozog, hogy több pénz van az emberek zsebében, hogy előrelépünk, ezt  a polgármesterek is érzik, és szeretnék ennek már a fejlesztésekben  látni a jeleit" - összegzett Orbán Viktor.

Orbán Viktor Tapolcán kampányolt



"Ajka egy sikertörténet"

Büszkék  vagyunk arra, amit Ajkán közösen elértünk, erre a teljesítményre  alapozva kértem az emberek bizalmát - mondta Orbán Viktor  miniszterelnök, miután csütörtökön Ajkán, majd Sümegen járt.  

A kormányfő az M1 aktuális csatornán élőben sugárzott  nyilatkozatában azt mondta: Ajka egy sikertörténet, hiszen itt  mindössze három százalék körüli a munkanélküliség, azaz sikerült  végre elérni a teljes foglalkoztatottsághoz közeli helyzetet.  

Az ajkai sikerben szerinte a helyiek munkája, a helyi  városvezetés és a kormány segítő politikája is benne van. "Tehát  semmi okom azt feltételezni, hogy az ajkai emberek ellenszenvvel  fordulnának a mi irányunkba" - mondta Orbán Viktor.  

A sümegi polgármesterrel - folytatta - a város bátor, ambiciózus  fejlesztési terveiről beszélt, amelyekből "kijöhet jó néhány  százmillió forintnyi beruházás, és kijöhet belőle több száz  munkahely". Példaként említette a sümegi vár "teljessé tételét" és  élelmiszer-ipari beruházásokat. Ezekről két hét múlva tárgyal majd a  kormány - közölte.  

A miniszterelnök arról is szólt, hogy minden választási  kampányba be szokott szállni, a kormányfőnek ugyanis dolga, hogy  ahol az emberek fontos döntésre készülődnek, oda elmenjen, és  találkozzon a választókkal.  

Hangsúlyozta, a tapolcai választókerület három nagy településén  - Tapolca mellett Ajkán és Sümegen - az elmúlt öt évben "nagyon  komoly munkát végeztünk", a helyi vezetők és a kormányzat együtt.  Ajka is egészen más város, mint volt, Tapolca is egy sikeres város,  Sümegről pedig csak fantasztikus szavakkal lehet beszélni - mondta  Orbán Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában