Ország-világ

2015.04.07. 08:37

Csepreghy: az olimpia jelentős fejlesztéspolitikai lehetőség

Sikeres pályázat esetén a Miniszterelnökség nem zárja ki, hogy uniós források bevonásával rendezze meg a 2024-es nyári olimpiát Budapest, igaz, a kohéziós alapokból elsősorban nem sportlétesítményekre, hanem infra­strukturális fejlesztésekre igényelhetne pénzt - számol be keddi cikkében a Napi Gazdaság.

Az európai uniós fejlesztések alapvető célja a gazdasági növekedés élénkítése és élhető városok teremtése, mindezek mellett az olimpiarendezés addicionális lehetőség lehet Budapest és az egész ország számára – mondta a lapnak Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Egyelőre egyetlen olyan kiírás sem jelent meg, amely közvetlenül vagy akár közvetve a 2024-es ötkarikás játékok megrendezésének tervét támogatná, de mivel egy megasportesemény lebonyolításakor nem a sportlétesítményeken, hanem az infrastrukturális fejlesztéseken van a hangsúly, számos eszköze lehet a fejlesztési célok összehangolásának, pályáznia azonban a fővárosnak kell – fejtette ki a helyettes államtitkár.

A 2014–2020-as programozási időszakban a tagországi hozzájárulással együtt 12 ezer milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére, az olimpia ennek kevesebb mint a felébe, a 2006-os PwC-tanulmány szerint mintegy 5200 milliárdba kerülne - írta a lap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában