Ország-világ

2015.03.31. 12:10

Elképesztő! Már a Dunán is hajózhat a Street View-val - Kipróbálja?

Néhány kattintással körbe lehet fordulni, fel- és lenézni, így úgy érezhetjük magunkat a gép előtt ülve, mintha mi is a hajóról nézelődnénk.

kisalfold.hu


Elkészült a hat Duna menti ország három fővárosát - Budapestet, Pozsonyt és Belgrádot -, több más települését és a Duna-parti természetet, így például a Dunakanyart is hajóról bemutató Street View. Ez volt a világ első hat országon átívelő folyami Street View fotózása. Az, hogy virtuálisan is hajózhatnak például Budapesten az emberek, szakértők szerint a turizmusból élők számára is hasznos.

A Duna menti országok legszebb városait hajóról évente közel félmillióan nézik meg, a dunai hajózás turisztikai jelentősége Magyarországon is folyamatosan nő. Ezt a trendet jól tükrözi, hogy a Google keresési trendeket bemutató oldala szerint az elmúlt egy évben a Duna volt a legkeresettebb folyó a turisták által kedvelt helyek körében.

Budapest - Parlament (kattintson a képaláírásra.)


Budapest - a Lánchíd éjszaka

A különleges helyek fotózásánál használt, általában hátizsákra szerelt, 15 objektívből épített speciális kamerát ez alkalommal egy turistákat szállító hajó tetőteraszára erősítették. Amíg a hajó néhány nap alatt megtette a Pozsony-Cernavoda távot, Street View fotók készültek a környező tájról.

A Street View-ban néhány kattintással körbe lehet fordulni, fel- és lenézni, így az internetezők úgy érezhetik, mintha maguk is a hajóról nézelődnének. A fotók érdekessége, hogy ahol a fényviszonyok lehetővé tették, éjszakai felvételek is készültek, így mindenki megcsodálhatja a Dunáról a kivilágított budapesti épületeket és hidakat. Ahol nappali és éjszakai felvételek is születtek, ott a Google Térképen a Street View-t jelölő kék vonalból kettő található, az egyikre lépve a nappali, a másikra lépve az éjjeli felvételek láthatóak.

Mohács környéke (naplemente)

Mielőtt azonban a virtuális utazó Budapestre érne, a vízről ismerheti meg a Dunakanyar természeti szépségeit. Aztán ahogy Belgrád felé veszi az irányt, Mohács környékén még egy dunai naplementében is gyönyörködhet.

Belgrádból Szerbián áthaladva Romániában folytathatja az utazását, a Duna-delta közelében fekvő Cernavoda városáig.

Örömmel dolgoztunk azon, hogy Magyarország újabb oldaláról mutathassa meg magát a világ internetezőinek" - mondta Heal Edina, a Google magyarországi vezetője. „A Street View segítségével már virtuálisan bejárható városok, falvak, történelmi, természeti és kulturális kincsek mellett újabb nézőpontból is megcsodálhatja bárki a Duna menti városokat, tájakat. Ez az idegenforgalomban dolgozóknak és az idelátogató turistáknak is segítéségére lesz, de kellemes időtöltést kínál mindenkinek, aki a foteljéből indulna virtuális hajókiránulásra."

Galambóc vára (Szerbia)

Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. marketing igazgatója is üdvözölte a kezdeményezést. „A Duna menti országok városait szakértői becslések alapján hajóról évente több mint 400 ezren nézik meg, eközben a dunai hajózás turisztikai jelentősége Magyarországon folyamatosan nő. Fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos turisztikai vonzerők mellett Magyarország látnivalóit egy újabb oldaláról is be tudjuk mutatni, erre ad most lehetőséget a Google Street View újítása is."

Az idegenforgalomban, vendéglátásban dolgozók, kulturális intézmények, vállalkozások tapasztalata szerint a Street View fontos eszköz a vendégek, turisták érdeklődésének felkeltésében is. Ehhez ők a Street View panorámaképét egyszerűen és ingyenesen saját honlapjukba építhetik. Ezt mostantól a Dunáról készült Street View fotókkal is megtehetik a hazai vállalkozások.

Az idén 10 éves Google Térképet a világon havonta több mint 1 milliárdan használják. Itt keresnek úticélt, látnivalót, útvonalat vagy üzleteket az emberek, de az iskolai földrajz és történelem órák kedvelt eszköze is, hogy új tájakat, történelmi helyszíneket ismertessenek meg a diákokkal.

Bár ez volt az első hat országon átívelő folyami Street View fotózás, korábban készültek már képek más folyókról is: hajózhatnak az internetezők Európában a Temzén, Amerikában az Amazonason, és a Colorado-folyó egyes részein is.

A Street View-ban látható kép nem élő, speciális programok segítségével korábban készült fotókból állítják össze. A fotókon minden arcot és rendszámot automatikusan elhomályosítanak.

A Street View (avagy Google Utcakép) számítógépen, okostelefonon és tableten is működik. Azokban a városokban, illetve különleges helyszíneken, melyek már bekerültek ide, egyetlen kattintással virtuális sétra indulhat a világon bárki. Ehhez mindössze a Google Térképre, vagy a különleges helyszíneket bemutató Google Térkép Képek oldalára kell kattintani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában