Ország-világ

2015.03.31. 13:47

A paprikaminták kétharmada szennyezett volt a Greenpeace vizsgálatában

A Greenpeace március elején, közjegyző jelenlétében hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vett, a független laboratórium nyolcban húsz különféle vegyszermaradványt talált.

A Greenpeace március elején, közjegyző jelenlétében hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vett, a független laboratórium nyolcban húszféle vegyszermaradványt talált - mondta a szervezet magyarországi agrárkampányának felelőse egy keddi budapesti demonstráción.

A Greenpeace egész évben vizsgálni fogja a zöldségek és gyümölcsök vegyszermaradvány-tartalmát - tette hozzá [namelink name="Tömöri Balázs"].

[namelink name="Simon Gergely"], a Greenpeace regionális vegyianyag szakértője elmondta, hogy a vizsgálat nem olcsó, egy minta elemzése a független laboratóriumban 35 ezer forint, plusz áfába kerül.

Példaként ismertették, hogy a vizsgált szentesi paprika kétféle, nem engedélyezett vegyszert tartalmazott. Az egyik a több hazai botrányban is szereplő, génkárosító, lehetséges rákkeltő diklórfosz nevű rovarirtó szer volt, amely a határértéket több mint hússzorosan, míg a másik tiltott szer a határértéket harmincszor meghaladó mennyiségben tartalmazott.

A vizsgálatok hatféle különböző növényvédő szert mutattak ki egy Marokkóból és 7-félét egy Jordániából származó paprikában.

"A különböző vegyszerek együttes hatása kiszámíthatatlan: összeadódhatnak, sőt fel is erősíthetik egymás hatását. Ismert például, hogy egy rovarirtó szer toxicitása más anyag jelenlétében akár több mint az ezerszeresére is megnőhet. Ezen együttes hatásokat azonban a jogszabályok nem veszik figyelembe" - fejtette ki Simon Gergely.

A Greenpeace azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az ökogazdálkodásból származó termékeket részesítsék előnyben a vásárláskor.

A szaktárca és a Nébih nem tud a Greenpeace paprika-vizsgálatáról

A szaktárca és a Nébih nem tud a Greenpeace paprika-vizsgálatáról, amelyben több szennyezett mintát találtak marokkói és jordániai szállítmányokban.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára egy keddi sajtótájékoztatón nemleges válasz adott arra az újságírói kérdésre, hogy a szaktárca tud-e a Greenpeace "paprika-bevizsgáltatási akciójáról".

Pleva Görgy, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatója ugyanerre a kérdésre úgy reagált: "egyelőre nem". Ugyanakkor hozzátette: a Nébih egy monitoring terv keretében folyamatosan vizsgálja az összes Magyarországon kapható paprikaféleséget, valamennyi áru között.

Minden tétel ellenőrzésére a Nébihnek nincs lehetősége, ez az előállító, illetve a fogalmazó felelőssége, azonban ha jelzés érkezik az ügyről, akkor azt a Nébih ellenőrzi - jegyezte meg.

Zsigó Róbert felhívta a figyelmet arra: a Nébih minden olyan esetben eljár, amikor bejelentés érkezik a hivatalhoz, bármilyen formában is történik az, és megteszi a szükséges intézkedést.

A Greenpeace március elején, közjegyző jelenlétében hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vett, a független laboratórium nyolcban húszféle vegyszermaradványt talált - mondta a szervezet magyarországi agrárkampányának felelőse, Tömöri Balázs egy keddi budapesti demonstráción. A vizsgálatok hatféle különböző növényvédő szert mutattak ki egy Marokkóból és 7-félét egy Jordániából származó paprikában.

A Greenpeace azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az ökogazdálkodásból származó termékeket részesítsék előnyben a vásárláskor.


Spar: nincs mérgező paprika az áruházlánc boltjaiban

Nincs mérgező paprika a Spar áruházlánc üzleteiben, ellentétben a Greenpeace Magyarország állításával - reagált a Spar Magyarország Kft. a környezetvédő szervezet keddi bejelentésére MTI-hez eljuttatott közleményében.

A tájékoztatás tartalmazza az áruházlánc Greenpeace-nek címzett levelét, ebben a Spar rögzíti: nem forgalmazza azt a zárt, műanyag tasakos, kétszer 225 grammos kiszerelésű terméket, ami a laborvizsgálati jegyzőkönyvben szerepel és a szervezet bizonyítékul csatolt a Spar-nak küldött levelében.

Hozzátették: a Greenpeace által alkalmazott mintavételi eljárás nem volt minden tekintetben szabályos, mivel nem rögzítették a termék pontos nevét, tételazonosítóját, így a későbbi nyomon követés nem lehetséges, valamint ellenminta vételére sem került sor, így a vizsgálati eredmény utólag nem ellenőrizhető.

A Greenpeace keddi budapesti demonstráción jelentette be, hogy március elején, közjegyző jelenlétében hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vettek, a független laboratórium nyolcban húszféle vegyszermaradványt talált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában