Ország-világ

2014.11.14. 09:58

Kim Dzsong Un különleges megbízottat küld Putyinhoz

Oroszország és Észak-Korea a mai napig szívélyes kapcsolatokat ápol, bár nem annyira, mint a szovjet időkben.

Különleges megbízottat küld hamarosan Oroszországba Kim Dzsong Un észak-koreai vezető - írta pénteken a kommunista ország állami hírügynöksége.

Cso Rjong He útját Moszkvában is megerősítették, hozzátéve, hogy a megbízott november 17. és 24. között keresi fel az orosz fővárost.
Oroszország és Észak-Korea a mai napig szívélyes kapcsolatokat ápol, bár nem annyira, mint a szovjet időkben, amikor Moszkva jelentős mértékű segélyt és támogatást nyújtott Phenjannak.

A tervek szerint Csót fogadja majd Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Egyes szakértők szerint a különleges megbízott útjának egyik célja lehet, hogy előkészítse Kim Dzsong Un moszkvai útját.

A TASZSZ orosz hírügynökség arról számolt be, hogy az észak-koreai megbízott a kétoldalú kapcsolatokról, a politikai párbeszéd szintjének emeléséről tárgyal, valamint arról, miképpen lehet ösztönözni a kétoldalú kereskedelmet és a gazdasági kapcsolatok mélyítését.

Észak-Korea számára az oroszokkal kialakítandó jobb viszony megteremthetné a bezárkózó kommunista diktatúra számára oly fontos gazdasági fellendülést.

Cso Rjong He a Koreai Munkáspárt titkára, Kim Dzsong Un egyik legközebbi munkatársa. Tavaly különleges megbízottként járt a kínai fővárosban, Pekingben, ahol fogadta őt Hszi Csin-ping államfő. A találkozón az észak-koreai küldött azt mondta, hogy Phenjan kész újra részt venni a korábban megfeneklett nukleáris leszerelési tárgyalásokon.

Egyes találgatások úgy vélik, hogy Észak-Korea kapcsolata már nem annyira szoros Kínával, és ezért Phenjan inkább Moszkvával szándékozik javítani politikai és gazdasági kapcsolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában