Ország-világ

2014.11.15. 19:44

12 új páncélozott Humvee-t kap a koszovói magyar kontingens

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a páncélozott terepjárókat az amerikai hadsereg hagyja hátra a magyar erők számára.

A tervek szerint 12 felújított Humvee típusú harcjárművet kap decemberben a Koszovóban szolgálatot teljesítő magyar kontingens - jelentette be Hende Csaba, amikor Koszovó északi részén meglátogatta a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) kötelékében szolgáló magyar katonákat.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a páncélozott terepjárókat az amerikai hadsereg hagyja hátra a magyar erők számára, és azok jelentősen növelik majd a magyar erők járőrtevékenységének hatékonyságát.

Hende Csaba, aki a hét végén keresi fel a nyugat-balkáni nemzetközi békefenntartó küldetésekben szolgálatot teljesítő magyar katonákat Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában, szombaton a KFOR Keleti Többnemzeti Harccsoportjának előretolt parancsnokságára, a Novo Seló-i táborba, majd a Nothing Hill nevű táborba látogatott el. Az utóbbi bázisra vezényelt magyar katonák közül sokan korábban Afganisztánban szolgáltak.

A miniszter az MTI-nek elmondta: az afganisztáni csapatcsökkentés során lehetőség nyílt a nyugat-balkáni misszió bővítésére, és az ottani szolgálat jó iskolát jelentett a magyar katonáknak. A többi között az Afganisztánban elsajátított harctevékenységeket hasznosítani tudják a koszovói-szerb határon végzett járőrözés során.

Hozzátette, hogy a KFOR-erők, köztük a magyar katonák, garantálják a koszovói szerb kulturális emlékek, így az ősi ortodox kolostorok biztonságát, és ily módon hozzájárulnak a szerb-magyar kapcsolatok javításához is.

Kiemelte: valamennyi parancsnok "szuperlatívuszokban" emlékezik meg a magyar katonák teljesítményéről, ami azt bizonyítja, jó döntés volt, hogy új alapokra helyezték a magyar tiszt- és altisztképzést.

Mike Dittamo, a KFOR Többnemzetiségű Harccsoport keleti parancsnokságának helyettes vezetője, aki a Novo Seló-i táborban fogadta Hende Csabát, a találkozó után elmondta: Bosznia után már második alkalommal szolgál együtt magyar katonákkal, és rendkívül elégedett a munkájukkal. Igen jó az együttműködés az amerikai és magyar tisztek között, a magyarok az amerikaiakkal azonos minőségű munkát végeznek - fűzte hozzá.

A partnerség annál is inkább fontos Dittamo számára, mert a komplex feladatmegoldás keretében 13 ország katonáinak munkáját kell összehangolni.

Ugyanakkor a Nothing Hill táborban szolgáló magyar katonák feladata is bonyolult, hiszen kényes biztonsági feladatokat kell megoldaniuk a szerb többségű észak-koszovói térségben - mondta az amerikai ezredes.
Bánfalvi Gergely, a Notthing Hill bázison állomásozó Magyar Manőver Század parancsnoka a helyszínen az újságíróknak elmondta, hogy elsősorban járőrözési és felderítési feladatokat látnak el, illetve kiképezték őket tömegoszlatásra is.

Ugyanakkor fel kellett készülniük szervezett bűnözői csoportok megjelenésére, illetve veszélyt jelentenek az etnikai villongások - fűzte hozzá.

Mindennek során hasznosítani tudják az Afganisztánban szerzett tapasztalatokat is - mondta a százados.

A különböző békefenntartó küldetésekben világszerte több mint 700 magyar katona tevékenykedik, közülük mintegy 350-an a KFOR kötelékében, csaknem 150-en pedig az Európai Unió békefenntartó erejében (EUFOR) a bosznia-hercegovinai biztonsági helyzet fenntartását szavatoló Althea katonai művelet részeként.

Mindkét nemzetközi küldetés feladata a tűzszünet fenntartása, az irreguláris erők felszámolása, a biztonság megteremtése, a humanitárius segítségnyújtás, az aknamentesítés, a határellenőrzés, az ellenségeskedés kiújulásának megakadályozása, valamint a mozgásszabadság biztosítása.

A miniszter a tervek szerint programja további részében a bosznia-hercegovinai Butmir táborban keresi fel a magyar katonákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában