Ország-világ

2014.05.08. 20:12

Expo 2015: korrupcióért letartóztatták a milánói világkiállítás topmenedzserét

Az olasz pénzügyőrség bűnszövetkezetben való részvétel, korrupció és közbeszerzési csalás vádjával csütörtökön hét személyt vett őrizetbe.

MTI

Az olasz pénzügyőrség bűnszövetkezetben való részvétel, korrupció és közbeszerzési csalás vádjával csütörtökön hét személyt vett őrizetbe, közöttük [namelink name="Angelo Paris"] topmenedzsert, a 2015-ös milánói világkiállítás tervezési és beszerzési igazgatóját.

Az őrizetbe vettek többsége ismert olasz politikus. Bilincs kattant [namelink name="Primo Greganti"], az egykori olasz szocialista párt (PSI) volt pénztárnoka kezén is. Gregantit már a kilencvenes években a Tiszta Kezek korrupcióellenes ügyészi vizsgálatsorozat idején is letartóztatták.

A milánói ügyészség mostani vizsgálata szerint az őrizetbe vett személyek valóságos bűnszervezetet működtettek a közbeszerzési pályázatok elosztásában. Ezeket pénzért cserébe árulták a vállalkozóknak egész Lombardia tartományban, különös tekintettel az egészségügyi beszerzésekre, valamint a jövőre nyíló milánói világkiállítás területén zajló beruházásokra.

"Levágtuk az Expo 2015 korcs ágait" - kommentálta Edmondo Bruti Liberati milánói államügyész. Elmondta, hogy a korrupt politikusok a Thomas More angol humanistáról elnevezett milánói kulturális körben találkoztak az őket lefizető vállalkozókkal.

Giuliano Pisapia milánói polgármester arra emlékeztetett, hogy a milánói világkiállítás közbeszerzési pályázatait a legszigorúbb maffiaellenes ellenőrzés kíséri. "Ha ezt megköveteljük a résztvevő vállalkozóktól, annál inkább érvényes az Expo felelőseire" - hangoztatta Pisapia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában