Ország-világ

2012.03.07. 17:09

Ötödével keresnek kevesebbet a nők

A férfiak átlagfizetése 2011 márciusában 245 ezer, míg a nőké 194 ezer 500 forint volt Magyarországon - derül ki a Workania felméréséből.

Magyarországon a nők átlagosan 21 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál - derül ki a Workania állásportál által működtetett fizetesek.hu internetes bérfelmérés legújabb kutatásából.

A cég MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint a különbség már pályakezdőként kialakul, és a 35-44 éves korosztálynál a legnagyobb. A Workania emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság néhány éve kampányt indított a nemek közti bérkülönbség leküzdéséért, az egyenlő fizetés napját ezért minden évben néhány nappal a Nemzetközi Nőnap előtt, március 5-én tartják.

A legújabb eredmények szerint Európában a különbség kisebb, átlagosan 17 százalékkal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál.

A Workania felmérése szerint 2011 márciusában Magyarországon a férfiak átlagfizetése 245 ezer forint, míg a nőké 194 ezer 500 forint. 2011 azonos időszakában 25 százalék volt a "bérszakadék" férfiak és nők között.

A felmérés eredményei szerint már pályakezdőként hátrányból indulnak a nők: a 17-24 éves munkavállalók esetében a különbség 14, 25 év felett pedig már 21 százalék. A bérszakadék a mélypontot a 35-44 éves munkavállalók esetében éri el, ennél a korosztálynál ugyanis 28 százalékos a nők lemaradása. Majd 45 év után 23 százalékra csökken, az 55 év feletti nők esetében pedig 20 százalékra esik vissza.

A fizetesek.hu eredményei alapján minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb a fizetésbeli lemaradása a férfiakkal szemben. Míg ugyanis a segédmunkásként 6 százalékkal keresnek kevesebbet a "gyengébbik nem" képviselői, az adminisztratív alkalmazottak esetében 7, a szolgáltatási szféra alkalmazottai és a szakmunkások esetében 18, a középvezetőknél 19, a felsővezetőknél pedig már 26 százalék a bérkülönbség a férfiak javára.

A fizetések pozíciók szerinti összehasonlításából kiderül, hogy a nők ugyanabban a pozícióban átlagosan "csak" 7 százalékkal keresnek kevesebbet férfi kollégáiknál.

A Workania hozzáfűzi: a felsővezetésben leginkább férfiakat találni, a műszaki igazgatók átlagosan 39 százalékkal, az ügyvezető igazgatók 35 százalékkal, a pénzügyi és kereskedelmi igazgatók pedig 25 százalékkal kapnak kapnak kevesebbet, ha nők.

De az olyan pozíciókban is, mint a biztosítási ügynök, az újságíró, a főszakács, az értékesítési menedzser, a marketing menedzser, a gyártósori munkás, a cukrász és könyvelő, vagy éppen az orvos, jelentős, 9 és 25 százalék a nők lemaradása.

Vannak azonban fordított helyzetek is - hívja fel a figyelmet a cég. Gyógyszerészeti laboránsként 22 százalékkal, a HR munkatársként 21 százalékkal, a lakberendezőknél és belső építészeknél 16 százalékkal, a könyvtárosoknál 13 százalékkal, az asszisztensek és titkárok esetében 6 százalékkal keresnek többet a nők, hiszen ezek olyan pozíciók, ahol ritkábban dolgoznak férfiak. Vannak olyan pozíciók is - ha kevesebb is -, ahol egyenlő számban dolgozik mindkét nem, mégis a nők felé "billen a mérleg nyelve". Az ingatlan értékesítőknél 8 százalék, a jogászoknál 5 százalék, a PR menedzsereknél pedig 2 százalék előny mutatkozott a bérekben a nők javára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában