adósság

2019.11.19. 11:15

Továbbra is japán kézben van a legtöbb amerikai állampapír

Szeptemberben már a negyedik egymást követő hónapban japán tulajdonban volt a legtöbb amerikai állampapír.

Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint Japán augusztushoz képest 28,9 milliárd dollárral, csaknem 1146 milliárd dollárra csökkentette amerikai állampapír-portfólióját szeptemberben. A szigetország 2017 májusa óta idén júniusban lett ismét az amerikai állampapírok legnagyobb tulajdonosa.

A listát két évig vezető Kína szeptemberben 1102,4 milliárd dollárnyi amerikai állampapírral rendelkezett, ami 1,1 milliárd dollárral kevesebb augusztushoz képest.

Szeptemberben az amerikai állampapírok harmadik legnagyobb tulajdonosa Nagy-Britannia volt 346,2 milliárd dollárral, amelyet Brazília (301,2 milliárd dollár) és Írország (274,1 milliárd dollár) követett.

A tíz legnagyobb tulajdonos között van még Luxemburg, a Kajmán-szigetek, Svájc, Hongkong és Belgium.

Oroszország szeptemberben már a második egymást követő hónapban vásárolt amerikai állampapírokat, állampapír-állománya ezúttal 748 millió dollárral, 10 milliárd 75 millió dollárra nőtt.

Tavaly áprilisban, a Moszkva ellen hozott szigorú amerikai szankciók következtében Oroszország 48,7 milliárd dollárra csökkentette az amerikai állampapír-portfólióját az egy hónappal korábbi 96,1 milliárd dollárról, májusban pedig már csak 14,9 milliárd dollárnyi összegű amerikai állampapír volt orosz kézben.

A legtöbb amerikai állampapírral 2013-ben rendelkezett Oroszország, értéke meghaladta a 150 milliárd dollárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!