Bulvár-celeb

2024.05.25. 06:25

Különleges helyre száműzik a problémás medvéket

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Sergey Uryadnikov

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó romániai barnamedvék számára - számolt be a Bizbrasov.ro hírportál.

A létesítmény a dél-erdélyi nagyváros térségében lévő Tömös-völgyben (Valea Timisului) épül, egy Brassó önkormányzatának tulajdonában lévő 61,18 hektáros területen. Az építkezés szerdán kezdődött meg Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter jelenlétében - írta a brassói hírportál.

Különleges helyre száműzik a problémás medvéket

A környezetvédelmi tárca közleménye szerint a projektben a román állami és a brassói erdészet, valamint az erdészeti kutatási és fejlesztési központ is részt vesz.

Mint írták, a Tömös-patak völgyében megvalósuló központ a barnamedvék védelmét, rehabilitációját szolgálja, és mintegy száz egyed befogadására alkalmas. 

Ide olyan bocsok, bocsos anyamedvék és felnőtt hímek kerülnek, amelyek lakott területen okoznak problémát, és deviáns viselkedésük miatt nem lehet őket más térségbe áthelyezni.

A közlemény szerint Mircea Fechet úgy fogalmazott: "Románia bizonyította, képes kezelni Európa legnagyobb barnamedve-állományát". A tárcavezető szerint a Kárpátokban él az európai állomány több mint 40 százaléka, számuk 6400-7200 egyedre tehető.

A Tömös-völgyi rehabilitációs központ tízmillió lejből (778 millió forint) valósul meg, ebből 6,5 millió lej (505 millió forint) az építési költség. A finanszírozás 85 százaléka az Európai Uniótól, a többi a román államtól származik.

A településekre bejáró medvék Románia számos megyéjében okoznak gondot. Hargita megyében például idén már több mint száz alkalommal kellett riasztani a lakosságot a védett állatok jelenléte miatt.

Csíksomlyón szerdán három medvét lőttek ki a hatóságok, miután a fiatal, kukázáshoz szokott nagyvadakat semmilyen más módszerrel nem sikerült távol tartani a településtől, és veszélyeztették az emberek biztonságát.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában