Örülhet a Netflix és az HBO GO

2020.04.29. 12:30

Idén csak online bemutatott filmeket is nevezhetnek az Oscarra

A moziban nem forgalmazott, kizárólag streaming-szolgáltatással bemutatott filmek is nevezhetők Oscar-díjra idén – közölte kedden az amerikai filmakadémia, hangsúlyozva, hogy a szabályt a koronavírus-járvány miatt módosították, és csak az idei díjszezonban érvényes, azokra a filmekre, amelyek a mozik zárva tartása alatt debütáltak.

Forrás: Shutterstock

A filmakadémia a 93. díjátadóra vonatkozó változtatások között sorolta fel, hogy a filmek hangjával kapcsolatos két kategóriát összevonják. Mint közölték, a hangkeverés és hangvágás kategória egyesítése már régen érett, és a szakma részéről is támogatták ezt a változtatást, mivel ez követi az ágazat munkájában lezajlott átalakulást.

A változások között szerepel még, hogy idén a filmakadémia minden tagja szavazhat az első körben a legjobb nemzetközi film jelöltjeiről. A testület emellett úgy döntött, hogy a legjobb eredeti filmzene kategóriába csak olyan film zenéje nevezhető, amelyben legalább 60 százaléknyi az eredeti zenei rész.

A testület arról is határozott, hogy a 2022-ben sorra kerülő 94. Oscar-díjátadóra jelölt produkcióknak megtiltja, hogy DVD-lejátszót küldjenek a megtekintéshez a díjról döntő filmakadémiai tagoknak, hogy ezzel is támogassa a környezetbarát, karbonsemleges díjátadó lebonyolítását.

Az Oscar-nevezés szabályainak változtatása a koronavírus-járvány miatt vált halaszthatatlanná, mivel a járvány elleni védekezéshez bevezetett karantén és távolságtartás miatt le kellett fújni a nagy filmfesztiválokat és be kellett zárni a mozikat. A korábbi szabályzat szerint egy film akkor teljesítette az Oscar-nevezés feltételeit, ha legalább hét napig vetítették egy Los Angeles megyei moziban. A kedden bejelentett változtatás szerint azonban azok a filmek, amelyeknek a mozis bemutatása elmaradt, de egy streamingszolgáltatónál debütáltak, teljesítik ezt a feltételt és nevezhetők a legjobb film díjára.

David Rubin, a filmakadémia elnöke kiemelte, hogy a példátlan globális válsághelyzetre reagálnak a változtatásokkal, és egyúttal támogatást akarnak nyújtani a filmeseknek, hiszen ők nem tehetnek a kialakult körülményekről.

Áprilisban a filmakadémia hatmillió dollárt (kétmilliárd forintot) adományozott a járvány okozta válság miatt nehéz helyzetbe került filmes szakmában dolgozó alkalmazottak és családjuk megsegítésére.

Dawn Hudson, a filmakadémia vezérigazgatója elsődleges szempontnak tartja, hogy mindenki biztonságban legyen, a szabályokat pedig ebben az évben rugalmasan kezelik, mivel tisztában vannak a válsághelyzet súlyos következményeivel.

A filmakadémia vezető testülete ugyanakkor figyelmeztetett, hogy amennyiben a filmszínházak ismét kinyitnak, a szabályok alóli kivételezés lehetősége megszűnik a filmek számára, viszont engedélyezik, hogy a díjra pályázó filmek a Los Angeles megyei mozik mellett New Yorkban, Chicagóban, San Franciscóban, Miamiban és Atlantában is debütálhassanak a filmvásznon.

„A mozis bemutatás a filmakadémia DNS-e, és a filmszínházak által nyújtott közösségi élmény érzésünk szerint ösztönösen hozzá tartozik a filmekhez” – magyarázta Hudson.

A 93. Oscar-gálát az eredeti terveknek megfelelően 2021. február 28-án rendezik meg Los Angelesben. Az eseményhez kapcsolódó Kormányzók báljáról azonban még nem született döntés.

Címkék#Oscar-díj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!