Nagy Zabálók

2016.09.14. 12:22

Csodás eperleves Angelikában Budán

Az ízek úgy állnak össze eggyé a szánkban, mintha mindig is ez lett volna a dolguk.

Budán a Batthyány téren áll a Szent Anna templom, amelyről azt tartják, az ország egyik legszebb barokk épülete. A templom mellé az 1600-as évek elején házat építettek, amelyet száz évvel később egy kereskedő vásárolt meg, s a dunai hajósok egyik kedvenc kocsmája nyílt meg. Ugrunk egy nagyot: 1973-ban az épület alagsorában kávéház várta a vendégeket Angelika néven - olvassuk az étlapon.

Az Angelika Kávéház és Étterem elegáns, mégis otthonos hely, a terasza hatalmas, szemben, a Duna túlsó partján a Parlament. A pincér profi, bár furcsa, hogy kapásból angol nyelven nyújtja az étlapot, majd összemosolygunk apró tévedésén.

Hideg eperkrémlevest (1090 forint) rendelünk, amelyet mandulás túrógombóccal tálalnak. Az eper kellően és kellemesen savanyú, ahogy eperhez illik. A túrógombóc, amelyet mandulával szórtak meg, tökéletesen illik a krémleveshez. Az ízek úgy állnak össze eggyé a szánkban, mintha mindig is ez lett volna a dolguk. S azt vesszük észre, olyan lassan kanalazzuk az ételt, mintha lassított felvétel lenne az egész kis életünk.

 

A főfogás innentől kezdve csak játszadozás, örülünk is, hogy semmi komolyat nem rendeltük az eper utáni percekre, fölösleges lett volna. A csirkemellsteak-re (1490 forint) rossz szavunk sem lehet, kellően átsült, mégsem fájóan száraz, főleg mert a csirke bőrét is megpirították, s nem nyúzták le a jószágról. A grillburgonya (590 forint) szintén meglepetés, nem mirelit, sőt biztosra vesszük, az újkrumplit néhány perce szelte ketté a szakács, s reggel vásárolta a piacon.

Felüdülve távozunk, mielőtt a Batthyányn HÉV-re szállunk, még repülünk néhány másodpercet a világ leggyorsabb mozgólépcsőjén, s már csak a hűvös eperleves emléke él fejünkben, semmi, de semmi más. Egy leves apró csodája, óperencián túli, mégis itt érezzük.

Étterem értékelése

Konyha: tökéletes leves 9 (1-10-ig.)
Minden egyéb: (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): igényes és otthonos 9 (1-10-ig.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!