Nagy Zabálók

2012.11.28. 10:07

Kemencézés Tómalmon

Akkorát sóhajtunk, hogy a Tűztoronyig elhallatszik.

A recept egyszerű: végy egy családi társaságot, jelentkezz be a Sopron melletti Tómalom településen a Kemencés vendégasztal nevű helyre, aztán ámulj a gazdag kínálaton és a pálinka felhozatalon.

Érkezéskor a házigazda fogadja a bandát portája előtt, s azonnal a kemencéhez vezet, ahol már sülnek a húsok. A rövid tájékoztatóból pedig megtudjuk, hogy Laci és felesége Gabi, hobbiból foglalkoznak vendéglátással.

Eláruljuk, a vacsora és az este végén, amikor visszagondolunk erre a mondatra, akkorát sóhajtunk, hogy a Tűztoronyig elhallatszik: bárcsak a profik is ennyi törődést, odafigyelést és baráti hangot tolnának a képünkbe, amikor az írják az étlapjukra, hogy házias és családi.

A ház alagsorában hatalmas asztal, de mielőtt leülnénk, meleg, sós stanglit kapunk, olyat, hogy azonnal kettőt markolunk.

Az előétel szintén csábító: fehér és magos kenyér padlizsán krémmel. A fő ételek előtt Laci gazda, egy pincébe tereli a társaságot, ahol saját készítésű pálinkával kínál. Se szeri, se száma a finoman elkészített italnak, minden fogás után más-más pálinkát kóstolhat a látogató, s minden pohár ital elfogyasztása előtt hallhat egy rövid anekdotát a nemes italról és annak elkészítéséről.

Miközben a pálinkákat csodáljuk, az asztalra kerül a sült tarja, a bőrös császárhús, az egészben sült csirke zsírjában sült májjal, a csirkecomb, Márton nap alkalmából pedig a libacomb és a töltött libanyak. Mindezek mellé héjában sült burgonyát, hagymás tört burgonyát és párolt káposztát kínálnak, több féle házi savanyúsággal. (Itt mondjuk el: a Kemencés vendégasztalnál, ha üdítőt innánk, a házigazda részéről alap, hogy elsőként a házilag készített szörpjeit kínálja. Helyes - nyugtázzuk.)

A libacomb tökéletes, mintha arra termett volna, hogy kemencében süssék. A sertéshúsból készült ételek lehetnének pikánsabban, esetleg egy-két tarját sütés előtt érdemes lenne pácolni. A csirke omlós, szinte magától szalad a hús a csontról az ember szájába.

És ha hiszik, ha nem, desszertnek még jön egy szelet kemencés túrós rétes, amely szintén a tökéletesség határán táncol.

Az árakról annyit, a korlátlan étel- és italfogyasztás személyenként 6000 forint. De a tómalmi vendégasztalnál van jó néhány dolog, szó, gesztus, ami megfizethetetlen.

Étterem értékelése

Konyha: remek ízek 9 (1-10-ig.)

Minden egyéb: (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): a baráti és a közvetlen a jó szó a vendégszeretetre 9 (1-10-ig.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!