Nagy Zabálók

2010.01.27. 15:27

Matróz, szálka nélkül

Sorozatunkban ezúttal a győri Matróz étterembe látogattunk el.

Időutazás. Ez a kifejezés juthat a látogató eszébe belépve a Dunakapu téri Matróz kisvendéglőbe. Cserépkályha, félhomály, kockás abrosz, hagyományos kisasztalok. Rengeteg vendég - egyetlen szabad asztalt találunk az ebédidő vége felé -, és jelentős ételszag. Mint a hetvenes-nyolcvanas években. Az étlap szintén az ánti időket idézi, semmi reformkonyha, kacifántos nevű ételkülönlegesség - nincs is ezzel baj, pláne ha a jelek szerint még mindig akad igény az effajta helyekre.

Mi is csak azt bánjuk - az ételszag mellett -, hogy elfogyott a messze földön híres pogácsa, így az első fogás elmarad. Rendelünk viszont filézett pontyhalászlét a láthatóan profi, gyors és határozott, viszont rezzenéstelen arcú, szenvtelen, már-már gépies pincérünktől. Az étlapon szerepel nem filézett változata is, de mi a másikat választjuk. A kihozott kenyér friss és ropogós, ami nagyon fontos a halászlé esetében. A lé éppen kellően sűrű, forró, de nem ehetetlenül éget, enyhén csípős, ahogy kell. A ponty nem zsíros, puha, de nem esik szét, azaz minden tökéletes. Lenne. Csakhogy a hal telis tele van szálkával, apróbbal, nagyobbal, alattomos ipszilon alakúval, szúróssal, csontszerűvel, azaz mindenfélével. A filézésnek szinte nyoma sincs, ami sokat ront az egyébként rendkívül jóízű ételen.

A folytatásban - ha már időt utazunk... - zóna adag (ilyen is kérhető) marhapörköltet sztrapacskával, illetve rántott májat pirított burgonyával kérünk. Kifejezetten finom mindkettő! Pedig aki azt hiszi, hogy a rántott májat könnyű elkészíteni, az vagy sosem próbálta, vagy erre született... Lehet sótlan, túl vastag, pöndörödhet össze-vissza, rágós, mint a cipő talpa. A rántott máj, az kérem szépen komoly törődést igényel, amit a Matrózban a jelek szerint meg is kap. Itt kellően vékony, nem vastag a panír sem, átsütött, de puha, nem kell rászórni a fél sótartót, és még a krumpli is finom mellé. Bravó! Nagyon jó a marhapörkölt is, lábszárból készült, szinte omlós és kellően fűszerezett, a kis adag bőséges. Dicsérhető a sztrapacska is, az sem egyszerű feladat, talán a juhtúróval össze lehetne keverni a tésztát, és nem csak a tetejére szórni, de annyi baj legyen, megtesszük ezt mi a szakács helyett, lényeg, hogy finom.

Úgyhogy: a Matróz az nem kalóz, szálka a hallé ellenére sem marad bennünk, sőt, az időutazás végén - és a mondjuk 2000-be illő számla láttán - elégedetten távozunk. Más kérdés, hogy ruhatárunk azonnal a mosógépbe kerül, de 2010-ben egy gyors gépi mosás kímélő üzemmódban már nem jelenthet problémát.
Krúdy tanoncai

Konyha: 7, 2010-ben is megállja a helyét

Minden egyéb (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): 6, 1980-ban 9-es lett volna

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!