Nagy Zabálók

2010.01.13. 13:03

Liu: korántsem ferde szemmel

Sorozatunkban ezúttal a győri Liu's étterembe látogattunk el.

Hianypótlás, tagadhatatlan. Az olcsó, kínainak nevezett kifőzdéken szocializálódott győri polgár a „kínai konyha" jelzős szerkezet hallatán okkal kaphat gyomorrontást. Pedig a kínai konyha finom, nagyon finom. És köszönhetően az Interspar melletti Liu's étteremnek, ezt most már a megyénkben is tapasztalhatjuk.

A hely modern, a berendezés egyszerű, de barátságos, a látványkonyha látványos, és az alapötlet is jó: étlap helyett svédasztalos kínálat - elfogadható áron. Valamennyi pincér és szakács távol-keleti, a miénk kedvesen töri a magyart, de tájékozott az ételek terén, és azonnal felajánlja segítségét. Az italválasztékban is szerepel Ázsia: mi például kínai, Tsingtao sört és licsi dzsúzt kérünk, aztán kezdődhet a vacsora.

A kínai étterem azért inkább távol-keleti, mivel a pultról nem hiányzik a szusi, illetve a currys mártás sem, de ez bennünket csöppet sem zavar, sőt. Úgyhogy szusival kezdünk, ami ha itt nem is extra, de különleges csemege, és mellé ott a méregerős wasabi is. Érdemes kipróbálni, persze, csak a merészebbeknek és módjával. Aztán jöhet a két állandó kedvence az efféle éttermeknek: a csípős-savanyú leves (igen, tudjuk, igazán tanult tanonc az ételsor végére teszi a kínai levest, de hát azért mégiscsak magyarok vagyunk, a gyomrunkat nem tudjuk átprogramozni) és a tavaszi tekercs. A leves a jobb, helyesebben az kifejezetten ízletes, csípős, de nem viszi túlzásba, és a belevaló kínai zöldségek sem hiányoznak. A tavaszi tekercs is bizonyosan finom lehetett - frissen. Ám a csévingben kissé kiszáradt, és így már nem az igazi.

Az újabb kör előtt az azért feltűnik, hogy kedves kis kínaink a már elhasznált tálakat és evőeszközöket nem viszi el. Ami persze zavaró, de az étvágyunkat azért nem veszi el, tehát jöhet a lényeg: a wokban sütött főétel. Választhatunk kedvünkre garnélarákból, marhából, csirkéből, mellé a nyers, friss zöldségeket is halmozhatjuk - a bambuszt ki ne hagyja senki se, mint ahogy a többféle mártásból is rendeljünk feltétlenül a kuktától. A prímet nálunk a marhahús fekete currys mártással viszi el: omlós, tökéletesen fűszerezett, karakteres a mártás, ropogós bambusz, kevés padlizsán, no meg rizs: tökéletes elegy. De a garnélarák nyárson is dobogós, persze, ehhez kevésbé erőteljes szósz dukál. Azt pedig külön élvezet végigfigyelni, amilyen sebességgel és hozzáértéssel készíti el az ételt a látványkonyhában a séf.

Miután asztalunkon a tányérok száma egyenes arányban növekedett, már csak a desszert marad hátra, ami nem Kína erőssége, de taktikusan odacsempésztek a sült banán és társai mellé többek között tiramisut, kis Itália is elfér a sarokban. Összességében: a Baumax helyén megnyílt étteremmel jól jártunk. Persze, hiányzik az ásó, kapa meg a virágföld, de aki a hasát is szereti, nem csalódik, ha betér.
Krúdy tanoncai

 

Konyha: 8, nem nézzük ferde szemmel

Minden egyéb (felszolgálás, étlap, berendezés, milliő): 7, kedves kis kínaiak  

 

  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!