Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Új vezető a városüzemeltető élén

A mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője 35 év után nyugdíjba vonul.
Bednarik György
Decembertől új ügyvezető irányítja a mosonmagyaróvári önkormányzati tulajdonú Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. munkáját, miután a társaságot megalakulása óta igazgató Bednarik György nyugdíjba vonul. Az ügyvezető már harmincöt éve foglalkozik a város működtetésével, fenntartásával. Kezdetben a városi tanács hat munkatárssal dolgozó műszaki részlegét irányította.

1986-ban alakult önálló intézménnyé a városi ellátószervezet, gazdasági társasággá pedig 1991-ben váltak.
A leköszönő ügyvezető szerint az elmúlt évtizedekben több jelentős fejlesztést hajtottak végre a városban és az anyagi lehetőségekhez mérten megfelelően végzik a városüzemeltetést.

– A kezdeti időszakban az út- és járdaépítések kerültek előtérbe. Az akkoriban zajlott úgynevezett társadalmi munkás járdaépítéseknél is műszaki vezetőként közreműködtünk, illetve biztosítottuk a szükséges anyagokat. Később kezdeményezésünkre indult meg a városi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, aminek folytatását és üzemeltetését aztán az Aqua Kft. vette át. Ezzel szinte párhuzamosan – az egyre fokozódó lakossági igényekre – szerveztük meg és végeztük el a városban a telefonhálózat bővítését.

Ennek eredményeként, a lakók pénzén több mint kétezer új állomás létesült. Vállaltuk továbbá a gázhálózat első üteme kivitelezésének lebonyolítását. A társaság időközben új részleggel bővült a fizetőparkolók kialakításakor. Szintén nagy feladat volt a Feketeerdei úti új köztemető kialakítása is. Jelenleg pedig tart a mosoni temető bővítésének előkészülete.

„A közelmúlt eredményei közül fontos kiemelni a városi közvilágítás teljes rekonstrukcióját, aminek eredményeként közel felére csökken az áramfogyasztás. Az ebből eredő megtakarítás jövőre jelentkezik a társaságnál."

– A kft. kezdeti 90 milliós éves árbevétele mára mintegy 400 millióra emelkedett. Az elmúlt egy évtized alatt lecseréltük a cég teljes gépparkját, a járművek mindegyike bármikor „hadra fogható". A társaság a városüzemeltetés minden ágazatát lefedi, közel hetven embert foglalkoztatunk állandóan, ám ez a létszám a nyári időszakban a kilencvenet is eléri. Úgy érzem, az utóbbi időben sokat tettünk annak érdekében, hogy előrelépés történjen a városüzemeltetésben.

Lemaradásunk elsősorban az utak fenntartásánál mutatkozik. A régi, rossz állapotú burkolatokat a hagyományos kátyúzással már nem lehet kijavítani, ezek teljes aszfaltozásra szorulnak. Ennek megvalósítása azonban elegendő forrás híján sorra elmarad – nyilatkozta lapunknak Bednarik György.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virtuális modell a nemzeti parkra?

A tervezett Szigetközi–Csallóközi Nemzeti Park ügyében már a holland illetékes tárca is egyeztet a megvalósíthatósági tanulmányt kidolgozó mosonmagyaróvári közalapítvánnyal. A hollandok a mezőgazdaság átalakíthatóságának koncepciójában, s egy egyedülálló, virtuálisan modellezett nemzeti parki működés kidolgozásában segíthetnek. Tovább olvasom