Elfogytak a kertészetek

2022.11.30. 09:33

Évről évre kevesebb az önkormányzati kertészet a Rábaközben

Évekkel ezelőtt népszerű kezdeményezés volt a Rábaközben a közmunkaprogram. Sorra alakultak az önkormányzati gazdaságok, a helyi munkaerőre építve. Manapság azonban már csak három üzemel a térségben, ám ők szeretnék is folytatni a kertészkedést.

Cs. Kovács Attila

Egyre kevesebb a munkaerő. Árpáson hárman dolgoznak a programban: Hajtó-Dombi Bernadett, Balla Julianna és Borbély Ferencné. Fotó: Cs. Kovács Attila

Egykor népszerűek voltak a rábaközi önkormányzatok gazdaságaiban készült termékek. Savanyúságokat, befőtteket, szörpöket, lekvárokat kínáltak, melyekhez az alapanyagot is saját kertészetükben termelték meg a falvak. A közmunkaprogram támogatásával működtették a feldolgozókat, számos település élt akkoriban a lehetőséggel. Ma viszont már csak három van talpon, a többiek elsősorban azért szűntek meg, mert elfogyott a munkaerő. Vagyis a program elérte célját. A Kisalföld Árpáson és Rábacsécsényben nézett körül. 

Évekkel ezelőtt a rábaközi önkormányzatok egész sora kezdett gazdálkodásba, kihasználva a közmunkaprogramot. Kisbabot, Mórichida, Rábaszentmiklós, Rábacsécsény, Rábaszentmihály, Árpás voltak a lehetőség „zászlóvivői”. A helyiek pedig örömmel fogadták a kertészetek, farmok beindítását, hiszen végre helyben találtak maguknak munkát. Sok finomság készült az önkormányzati gazdaságokban, mivel a legtöbb településen fel is dolgozták a terményt. 

Az évek alatt azonban a legtöbb községben befejezték a gazdálkodást: elfogyott a munkaerő. A fiatalok helyet találtak maguknak a „piacon”, az idősebbek nyugdíjba mentek és a helyükre nem érkezik már utánpótlás. Napjainkra hárman maradtak: Rábaszentmihály, Rábacsécsény és Árpás. 

Sok finomság készült az önkormányzati gazdaságokban, mivel a legtöbb településen fel is dolgozták a terményt. Fotó: Cs. Kovács Attila

– Árpáson idén három munkatárs dolgozott a közmunka- programban és mondhatom, hogy hasznosan és sikeresen – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére Szabóné Kovács Alice, a község polgármestere. – Egy kertet gondoztunk és egy háromszáz négyzetméteres fóliasátor alatt termeltünk, illetve kis feldolgozóüzemünk is működött. A megtermelt árut feldolgoztuk és jórészt helyben értékesítettük. Azt tapasztaljuk, hogy azok az idősek a legnagyobb vásárlóink, akik ragaszkodnak a házi ízekhez, de maguk már nem tudják vállalni a befőzést, eltevést. Kedvelik termékeinket a fiatal családok is, ahol a szülők dolgoznak és nincs idejük a háztájival foglalkozni. Árpás polgármestere hozzátette: szeretnék, ha jövőre is életben tudnák tartani a programot, ám ez a rendelkezésre álló létszámtól függ majd. 

Rábacsécsény sikeres évet hagy maga mögött, tudtuk meg Kovács Teodóra polgármestertől. Nyolc embernek biztosítottak munkát a gazdaságban, a termények közül a fűszerpaprika volt a „sláger”, de szép eredményt hozott a fokhagyma is. Jó minőségben termettek meg a különböző szörpök alapanyagai is. Idén először ültettek fólia alá retket és salátát, utána uborkát, paprikát, egyebeket. Kovács Teodóra bízik benne, hogy jövőre is működtethetik a gazdaságot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!