Megakad rajta a szem

2022.11.07. 11:37

Az ország talán egyetlen Impalája Darnózseliről indul meghódítani az ország útjait

Az országban vélhetően egy van abból az 1965-ös Chevy Impala Biscayne típusú járműből, melyet a darnózseli Csanádi Ervin tulajdonol.

Kustor Réka

Csanádi Ervin és az ő nagy becsben tartott 1965-ös Chevy Impalája:V8-as motor, 190 lóerő, 4700 köbcenti. A munkásrétegnek gyártották. Fotó: Kustor Réka

Az Üvegtigris című film egyik ikonikus járműve volt egy Chevy Impala. Csanádi Ervinre a film és az abban látott autó is hatással volt. A garázsába pillantva egyes képkockák most megelevenednek. 

A veterán járművek szeretete gyermekkorából ered, tinikorában kezdett el kibontakozni és felnőttkorára teljesedett ki. 

– Az első veterán autóm egy Volkswagen bogár volt, amit 17 évesen újítottam fel. A szakmánál maradva karosszérialakatosnak tanultam, és jelenleg is ebben dolgozom, valamint van egy műhelyünk, ahol veteránjármű-felújítással is foglalkozunk a társammal Mosonmagyaróváron – jegyezte meg. 

– Volt már szerencsém különleges járművekhez, a Porsche 911-esek és 356-osok mellett a korábbi munkahelyemen egy igazi kuriózumhoz, egy Mercedes Ponton kabrióhoz. Tizenöt évvel ezelőtt vettem ezt az Impalát, amit kereken harminc éve hoztak be az országba. Az akkori tulajdonosa szétszedte, majd abban az állapotában adta tovább a következő gazdájának, végül hozzám került. Miskolci vagyok, a város a rallizás fellegvára, autóversenyeztem és versenyautókat építettem, így nem volt időm az Impalára. Később a Szigetközbe költöztem, építkeztünk, elkészült a garázs és elérkezett a felújítás ideje. Amerikából szereztem be az alkatrészeket. Négyévnyi munkám van benne – mondta az OT, azaz oldtimer rendszámmal rendelkező, forgalmi engedéllyel bíró különlegességről. 

Mikor először megpillantottuk az autót, olyan volt, mintha most gördült volna le a futószalagról. Aprólékos, mesteri munka, mely az idén már néhány díjat is bezsebelt. A paraméterekről: 1965-ös gyártmány, V8-as motor, 190 lóerő, 4700 köbcenti. A munkásrétegnek gyártották, nincs tele extrákkal. 

– Saját célra készült, most szeretnénk minél több helyen megmutatni, használni. Leginkább hétvégente, szép időben ülünk a feleségemmel a volán mögé – mondta. 

Apropó, feleség! A házasságkötésük sem volt hétköznapi. Hévízen, egy veteránjármű-találkozó kellős közepén mondták ki a boldogító igent. Az otthonukat is áthatja a régi autók szeretete, nem mindennapi a berendezés. Megidézik a falak a híres 66-os utat, a nappali dohányzóasztalát egy motorblokk adja, a tapétáról, kiegészítőkről mind-mind ugyanaz a stílus köszön vissza. 

– Vagy Impala, vagy semmi. Az amerikai autós álom fiatalkorom óta megvolt – mondta végül Ervin, aki úgy tűnik, meg is valósította azt. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!