Világörökségi várólistán a római limes

A római limes vonala Rajkától Mohácsig Magyarországot 417 kilométeren szeli át. A Magyar Limes Szövetség azon dolgozik, hogy az mielőbb az UNESCO világörökségi listára kerülhessen.

Mészely Réka

A római limes 5500 kilométeres vonala Magyarországot 417 kilométeren szeli át Rajkától Mohácsig. Hatvannyolc települést érint közvetlenül, melyhez 144 római örökségi helyszín kapcsolódik – összegzett dr. Balogh Tamás, a Magyar Limes Szövetség tagja, aki a szövetség ügyvezető elnökével, Hirschberg Attilával együtt ismertette Mosonmagyaróváron a hazánkon áthaladó római határszakaszban rejlő lehetőségeket. Mint elmondták, a limes hazai szakasza 2017–2020 között válhat a világörökség részévé, erre azonban fel kell készülnie az érintett településeknek. A témához szeptember elejére elkészült a kulturális-turisztikai fejlesztési koncepció is.

– A világörökségi cím csak márkanév, brand. Konkrét tartalommal, szolgáltatásokkal és programokkal kell megtölteni – hívta fel a figyelmet dr. Balogh Tamás, aki szerint elengedhetetlen a közösségi részvétel, szakmai együttműködés és a hálózatépítés. A római örökségi elemeket a Duna mentén található egyéb, nem római elemekkel együtt kell hasznosítani. Nonprofit szervezet felállítását tervezik, melynek tulajdonosa a Magyar Limes Szövetség. A szervezet feladata lenne a limeshez kapcsolódó helyszínek, szolgáltatások népszerűsítése.

Hirschberg Attila szerint a római limes komoly vonzerővel bír.

Hirschberg Attila szerint a római limes komoly vonzerővel bír.
– A limes magyarországi szakasza az első folyami szakasz és a leghosszabb is egyben – emelte ki Hirschberg Attila, aki szerint a hazai szakasz előnye, hogy ezen a részen jól kiépített az infrastruktúra (autópálya, autóút, közművek által). A szövetség ügyvezető elnöke szerint rajtunk áll, hogy tudunk-e élni a limes nyújtotta lehetőségekkel. Mint rámutatott, Hadrianus fala – mely 1987 óta a világörökség része – Nagy-Britanniában tömegeket vonzó látványosság, mely számos munkahelyet is eredményez.

Régészetileg a leggazdagabb területnek mondható a Lébény-Barátföldpusztán lévő Quadrata katonai tábor.

Térségünkben több helyszín is érintett a limes által. Rajkán a feltételezések szerint a középkori templom „elődje" egy római kori őrtorony lehetett. Bezenye papréti részén is állt egy kisebb őrtorony. Mosonmagyaróvár területén feküdt az Ad Flexum római város és erőd, melyből mára semmi nem maradt meg, csupán néhány, az építkezések során fellelt szórványlelet. A castellum helyét ugyan ma sem lehet pontosan megállapítani, nagyjából a mai víztorony délkeleti részén lokalizálható a római katonai település.

A máriakálnoki Malomdűlő kavicsbányájában talált római kori emlékről viták folynak, hogy az egy hídpillér vagy egy kikötő maradványa. Kimlén is a korábban már említett őrtoronyhoz hasonló állhatott. Régészetileg a leggazdagabb területnek mondható a Lébény-Barátföldpusztán lévő Quadrata katonai tábor. Utóbbin Hirschberg Attila szerint egy könnyűszerkezetű épülettel vizualizálni lehetne, hogyan nézett ki egykor a római katonai tábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!