Ingyenes étkezés a bölcsődéseknek Mosonmagyaróváron

Az ingyenes bölcsődei étkezés és a köztisztviselők illetményalapjának emelése a város megtartóképességét erősítik - hangsúlyozta Árvay István polgármester Mosonmagyaróvár 2017-es büdzséjének tárgyalásakor.

Mészely Réka


Februári ülésén tárgyalta a mosonmagyaróvári képviselő- testület a város 2017-es költségvetését. Idén kiadási oldalon 11,6 milliárd forintból, a bevételin 10,2 milliárd forintból gazdálkodik Mosonmagyaróvár. A hiányt az előző évek költségvetési maradványából kívánják fedezni. 


Január elsejétől a helyi bölcsődések számára ingyenes az étkezés, a városban gondozási díjat sem kérnek ezért az ellátásért. Jelenleg a három bölcsődében egyenként nyolcvannégy férőhellyel várják a legapróbbakat. Boczné Németh Tímea intézményvezetőtől megtudtuk, valamennyi bölcsi telt házzal működik. Negyvenkilenc kicsi szerepel a várólistán, a központi beíratás április végén lesz. Negyven férőhellyel időszakos gyermekfelügyeletet is vállalnak, előzetes bejelentkezéssel. 

Frauhammer Csaba (KDNP) a gazdasági és városüzemeltetési bizottság elnökeként kifejtette: a bölcsődei étkezés ingyenessé tétele országosan is kiemelkedő intézkedés. Világos üzenet a fiataloknak, hogy érdemes Mosonmagyaróváron gyermeket vállalni és itt maradni. Árvay István szerint ez a döntés is a város erejét bizonyítja.


Új bölcsőde építését is tervezi a város. Az önkormányzat  2015-ben vásárolta meg az Aranyossziget utca 27. szám alatti ingatlant azzal a céllal, hogy amennyiben pályázati lehetősége lesz, a bölcsőde bővítését a szomszédos ingatlanon biztosítani tudja. Egy 26 férőhelyes gondozási egységet terveznek  12 és 14 fős csoportszobával és hozzájuk kapcsolódó közös gyermekfürdőszobával. A döntést várják. 

Frauhammer Csaba értékelése szerint a köztisztviselők bérfejlesztése az idei legnagyobb feladat. Ezt a lépést üdvözölte Kovács Tamás (MSZP), a pénzügyi és igazgatási bizottság elnöke is. 


Az idei költségvetés főösszege az elmúlt évekhez képest jóval magasabb, hiszen betervezték a pályázataik kiadásait is. Több pályázat elbírálását is várja a város. A MoWinPark fejlesztése mellett a Gulyás Lajos Kollégium konyháját újítanák fel. Ökoturisztikai beruházások is várhatók az egykori Mofém-kultúrházban (erről „Ökocentrumként születne újjá a Mofém-kultúrház" címmel a Kisalföld 2016. december 14-i számában írtunk bővebben), míg az Itatónál egy ökoaktív vízicentrum kialakítását álmodták meg. A Kaiser-telephely teljes körű rehabilitációja mellett az egykori orosz laktanya korszerűsítése is  szerepel a tervek között. Energetikai felújítások  várhatók az intézményeknél, s a Báger-tó környéke is megszépülhet.


Utak, járdák, gyalogátkelőhelyek, kapcsolódó műtárgyak építésére 380 millió forintot terveztek be. Folytatják az útalapos pályázathoz kapcsolódó utcák kivitelezését, míg a legnagyobb falat a Gyári út korszerűsítése lesz a Honvéd utca mellett.

 

MEGKÉRDEZTÜK OLVASÓINKAT

Bölcsődés gyermekek szüleit arról faggattuk, miként fogadták a hírt, hogy ingyenessé vált az étkezés.


Varga Viktória

alkalmazott

– Mindenképpen segítség ez, nagyon meglepődtem, amikor kiderült, hogy ingyenessé vált az étkezés a bölcsődében. Tudtam, hogy sokan eddig sem fizettek, a harmadik gyermek esetén vagy a jövedelem függvényében. 

Puter-Török Eszter

eladó

– Hatalmas dolog, hogy a húsz hónapos kisfiam a bölcsődében jó kezekben van, és hogy ez még ingyenes is. Jó itt az ellátás, és mindennél többet ér, hogy a gyermekemet  biztonságban tudhatom. 

Dr. Babos Zsófia

orvos

– A mai világban nagy dolog ez, így havonta két pelenka árát tudjuk megtakarítani szülőként. A gyermekemnek az első három hónap volt nehéz a bölcsődében, de mára nagyon megszerette, délutánonként alig tudom hazavinni. 

Végh Nikolett

tanár

– Nagyon örülünk ennek a jó hírnek. A nagyobbik gyermekem is ugyanebbe a bölcsődébe járt, mint most a kicsi, aki szeptember óta bölcsis. Nekünk hatalmas dolog ez az intézmény, mivel  nincs nagyszülői segítségünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!