A múltra emlékeztek

Halála után Levél díszpolgára címmel tüntették ki Schrödl János lelkészt áldozatos munkájáért a német ajkú lakosság hetvennégy évvel ezelőtti kitelepítésére megemlékező kétnapos rendezvényen.

Mészely Réka

Egyes adatok szerint 724, mások szerint 1151 német ajkú levélit érintett az 1945. augusztus 5-én kezdődő kitelepítés. Erre emlékeztek múlt hét végén Levélen.

 

A kétnapos rendezvényt a kilencvenes évek eleje óta szervezik meg a településen. Sajnos már egyre kevesebben élnek azok közül, akik átélték otthonuk, hazájuk elvesztését egyik napról a másikra.

A program első napján Domonkos Sándor, a Levéli Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének köszöntőjét követően Ritter Imre német nemzetiségi parlamenti képviselő mondott ünnepi beszédet.


Posztumusz „Levél díszpolgára" címet adományoztak Schrödl János evangélikus tiszteletes részére. Ezen elismerést az egykori hazájukból kitelepített németek összefogásáért, lelki gondozásukért, az egykori és a mai levéliek közötti kapcsolatok ápolásáért és a levéli templomok felújítására szervezett adománygyűjtések során végzett példamutatóan önzetlen munkájával érdemelte ki. Az elismerést a tiszteletes fia, Mathias vette át.

 

Másnap az ökumenikus istentiszteleten németül és magyarul is szólt a hívekhez Koháry Ferenc tiszteletes és Butsy Lajos plébános. A helyi kultúrházban elfogyasztott ebéd mellett jó hangulatú beszélgetés várta az egybegyűlteket. A témáról bővebben a szombati Sziesztában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!