Darnózseli gyilkosság - Sztárügyvéd lép az ügybe, fordulatban bízik az áldozat családja

Azt az ügyvédet kérte fel sértetti képviselőnek a darnózseli áldozat testvére, aki ˝a lúgos orvos˝ ügyében is képviselte a sérült asszonyt. Dr. Gál András vállalta a pert, de még nem nyilatkozik, mert nincs kezében az írásbeli indoklás. Öt éve halt meg az első fokon felmentett N. János felesége.

Laczó Balázs

Május 27-én lesz öt éve, hogy eltűnt, és meghalt N.-né Kovács Judit, akit a vád szerint férje gyilkolt meg. Mint köztudott, N. Jánost első fokon másodszor is felmentették a megismételt eljárásban, március elsején. 


A bíróság az ügyészi tényállás nagy részét kimondta, megállt a Tatabányai Törvényszék előtt az előzmény, s lényegében a nyomok eltüntetésére vonatkozó érvelés is. Kimondták, hogy az alibit igazoló testvér szava valótlan. De mindez kevés volt: épp az ölés tényét nem állapították meg, úgy látva: nem lehet 70–80, sem 90 százalékos bizonyosságra elmarasztaló ítéletet alapozni.

Márciusban a Tatabányai Törvényszék nem mondta ki N. János bűnösségét, ősszel várható jogerős döntés.

Márciusban a Tatabányai Törvényszék nem mondta ki N. János bűnösségét, ősszel várható jogerős döntés.

 

A megyei és a fellebbviteli főügyészség megkapta a törvényszék írásbeli ítéletét, a bűnösség megállapítását kéri. 


Megtudtuk: Kovács Szilárd, Judit bátyja eljutott dr. Gál András ügyvédhez, aki a „lúgos orvos" áldozatát képviselte, s tudjuk, hogy komoly szerepe volt abban, hogy egyáltalán eljutottak az elmarasztaló ítéletig abban az ügyben. 


– Egy újságíró mondta nekem a márciusi ítélet után, hogy számos hasonlóságot lát abban, ahogy a hatóságok a húgom, illetve Renner Erika ügyét kezelték – mondta Kovács Szilárd. Hozzátette: elégedettek az eddigi sértetti képviselővel, aki már Judit válóperénél is eljárt, s az ügyész munkáját is jó volt látni, mert dr. Takács Róbert felkészülten vitte a pert. De bízva a végső fordulatban, megkereste a testvér Gál doktort, s két órát beszélgettek.  


– Az ügyvéd úr már átnézte az iratok jó részét, sajnos az írásbeli indoklást egyelőre nem kaptuk meg. (Mint később kiderült, a sértettnek ezt elfelejtették postázni.) Meghallgatta a szóbeli indoklásról készült hangfelvételt, és szerinte is benne van minden, ami elegendő lehet ahhoz, hogy más ítélet szülessen. A lúgos ügyben elsősorban az ügyész munkáját tudta segíteni, s itt is arra látok esélyt, hogy a maga rendkívül aprólékos módján olyan érvelést rakhat a vád mögé, ami elegendő lehet.


A megyei és a fellebbviteli főügyészség megkapta a törvényszék írásbeli ítéletét, a bűnösség megállapítását kéri. A kézhezvételtől számítva a fellebbviteli főügyészségnek 30 – nehezebb ügyeknél 60 – napja van az indítvány megtételére, de dr. Mészáros Tamás fellebbviteli főügyész kérdésünkre közölte: nem várják meg a határidő lejártát, mert nincs rá szükség. Az ítélőtáblán pedig legvalószínűbben ősszel várható másodfokú döntés – tájékoztatott dr. Ferenczy Tamás szóvivő.

A család nehezen viseli a májusi évfordulókat, most az ötödiket még lesújtóbbá teszi a közelmúltban elhangzott ítélet. 


Kovács Szilárd elmondta: dr. Gál Andrással együtt úgy látja, ez az ügy – különlegessége folytán is – megérdemli, hogy szükség esetén a Kúriáig is eljusson. A család nehezen viseli a májusi évfordulókat, most az ötödiket még lesújtóbbá teszi a közelmúltban elhangzott ítélet. Judit édesanyja egy-másfél hónapig nem tudott lelkileg túljutni ezen, de „Judit – évfordulótól függetlenül is – mindig velünk van" – mondta az áldozat bátyja.

Korábbi cikkeink az ügyben


Már 2018 decemberében úgy volt, hogy ítéletet hirdet a Tatabányai Törvényszék az ügyben, a bíróság azonban újra megnyitotta a bizonyítási eljárást. Erről itt olvashat részleteket >>


A 2016 decemberében született felmentő ítéletet tavaly ősszel hatályon kívül helyezte a Győri Ítélőtábla. Arról, hogy újrakezdődött a felesége feldarabolásával vádolt darnózseli hentes pere ide kattintva talál részleteket >>


Az elsőfokú bíróságként eljáró Tatabányai Törvényszék a gyanúsítottat 2016 decemberében bizonyítottság hiányában felmentette az emberölés vádja alól. N. János 29 hónapi előzetes letartóztatás után szabadlábra került. A 13 millió forintos bűnügyi költség az állam terhe maradt.


A Győri Ítélőtábla a felmentő ítéletet megalapozatlanság és az indoklás hiánya miatt hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Tatabányai Törvényszéket. A határozat szerint az elsőfokú bíróság például azt sem derítette fel teljeskörűen, mikor hol volt a vádlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!