Állandó kiállítása lesz szülőfalujában

Akiket szeretek, azoknak szívesen adok a művészetemből - vallja Vecsei László Ezékiel festőművész, aki nemrég nagy értékű festménykollekciót adományozott szülőfalujának. Az alkotásokat Kisbodak csodálatos világa ihlette.

Mészely Réka

Egy tizennyolc alkotásból álló kollekcióból nyílt állandó tárlat a kisbodaki kultúrházban. Vecsei László Ezékiel Újrónafőn élő festőművész adományozta alkotásait szülőfalujának. 

 

– Kisbodak összetartó falu, ahol ma is sok rokonom él, ácsok, gátőrök leszármazottaiként. Ahányszor hazamegyek, mindig nagy szeretettel fogadnak. Húsz évvel ezelőtt, 1998 augusztusában hívott meg az akkori faluvezetés, hogy állítsam ki a képeimet a falunapon. Ezzel egy nagyon szép hagyomány vette kezdetét. Azóta szinte valamennyi kisbodaki falunap állandó résztvevője, szereplője lettem. 2006-ban már nyílt egy kamaratárlatom a helyi kultúrház galériáján, melyet kibővítve egy tizennyolc festményből álló állandó kiállítást állítottam össze mostanra – tudtuk meg a kisbodaki származású festőművésztől. 

˝Szeretem a folytonos megújulást˝ – vallja Vecsei László Ezékiel, akinek munkásságát Bán Elvira alpolgármester méltatta a megnyitón. Ezt Horváth Luca furulyajátéka színesítette.

Vecsei László Ezékiel önképzéssel lett festő. 1987 óta szabadfoglalkozású képzőművész. Újrónafőn él, saját műtermében alkot, galériája előzetes bejelentés után látogatható. A természetelvű festészetből kiindulva készíti műveit. A mikro- és makrovilág viszonya, hasonlatossága érdekli, képein megtalálhatók a szürrealizmus elemei. Az olajtechnika számos lehetőségét felhasználva fogalmazza meg a kő-kavics és az ember szimbolikáját. Az utóbbi években a konstruktív irányzat izgatja. Kollázsokat, akvarelleket készít. Művei a Hansági Múzeumban, közintézményekben, hazai és külföldi magángyűjteményekben találhatók. A „Szemtévesztő szemfényvesztők" sorozatából öt művét Mosonmagyaróvárnak ajándékozta, amiket a Flesch-központban láthatunk. 

 

Tíz éve újabb együttműködés vette kezdetét: elindult a nagy sikerű, egyre több diákot vonzó kisbodaki rajz- és élménytábor. Az öt nap alatt öt különböző technikával ismerkedhettek meg a gyerekek a művész türelmes szakmai vezetése alatt. Megismerkedhettek a település nevezetességeivel, néphagyományaival, népdalaival is. A régi táborozók közül többen visszajárnak, van, aki a családjával is. 

 

A kisbodaki csodálatos világ, a part fövenye ihlette alkotásokat Vecsei László Ezékiel szülőfalujának ajándékozta. Timár Gábor polgármester a helyiek nevében köszönte meg a művésznek a nagylelkű adományt. A tárlatot megnyitva hangsúlyozta, a belső terében megújult közösségi ház galériáján méltó helyük lesz e megbecsült képeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!