Ütős tervekkel került a zeneiskola élére Mosonmagyaróváron

Mától új intézményvezető irányítja a Mosonyi Mihály Zeneiskolát. Varga Bence ütőstanári állását váltja igazgatóira. A terveiről faggattuk.

Mészely Réka

Az eddigi legfiatalabb intézményvezető veszi át a Mosonyi Mihály Zeneiskola irányítását: kinevezése mától öt évre szól. Varga Bencét a Sattler-díjas Mosonmagyaróvári Ütőegyüttes vezetőjeként már sokan ismerik a Lajta-parti városban. Most igazgatói terveiről is kérdeztük.


– Már gyermekkoromban is mindenen zörögtem. Tízéves koromban, 1988-ban kezdtem el Büki Attilánál zenélni, ütőhangszerekkel a mosonmagyaróvári zeneiskolában, mellyel azóta is tartottam a kapcsolatot. A győri konzervatóriumban Papp Balázs tanítványaként megismerkedtem a dobtól a dallamhangszereken át a ritmushangszerekig mindennel, amik hozzám a legközelebb állnak. Kezdő zenészként mosonmagyaróvári és győri zenekarokban is kongáztam.


A középiskola után néhány évig ugyan más irányt vett az életem, marketing- és reklámmenedzseri képesítést szereztem, a zenélést közben sem hagytam abba. A Széchenyi-egyetem ütős szakára már két gyermek és munka mellett felvételiztem. Csorna, Tét után Mosonmagyaróváron kezdtem el a zeneiskolában tanítani, eleinte öt, mára huszonhárom tanítvánnyal – meséli a kezdeteket a negyvenes évei legelején járó igazgató.


– Sokat köszönhetek a Mosonyi Mihály Zeneiskolának, amit elértem, annak alapjait mind itt raktam le. Farkas Mihály előző intézményvezetőtől egy jól működő iskolát vehettem át, az elmúlt években történt fejlődést folytatnunk kell. A hagyományaink megtartása mellett modern szemléletre, megújulásra is szükség van. Egy igazgatónak menedzsernek is kell lennie – vallja az új vezető, akinek munkáját továbbra is Bükkiné Csaba Katalin segíti helyettesként.

 

Mától öt évig Varga Bence igazgatja a Mosonyi Mihály Zeneiskolát.

Mától öt évig Varga Bence igazgatja a Mosonyi Mihály Zeneiskolát.



Mint mondja, az óvári székhelyük modernebb épület, ám a mosoni felújításra szorul. A korszerűsítéséhez a források megtalálása lesz nagy feladat. A termeket hangszigetelné, a társalgó, lépcsőház festése mellett annak otthonosabbá tételét, székek, asztalok vásárlását tervezi. Bár ideálisabb lenne, ha egy épületben működhetnének, az egyelőre csak álom. Ahogy egy saját hangversenyterem is. A hangszerállományuk jó, ám természetesen ott is fontos, hogy folyamatosan javítsák, cseréljék az eszközöket. 


– Fontos, hogy egy olyan intézményt irányítsak, ahová szeretnek járni a gyermekek, ahová megtiszteltetés bekerülni. A diákjaink mellett a szülőkkel is jó kapcsolatot szeretnék továbbra is tartani, ahogy tanárként is tettem. Szeptember 3–4-én pótfelvételit tartunk délután 1–5 óra között, ahová várjuk a további jelentkezőket. Az első osztályba készülő kisdiákokat is, akik szolfézs-előkészítő osztályba kerülnek.


A zeneiskola eddig is a város számos rendezvényének a részese volt. Most az új igazgató azt is tervezi, hogy más művészeti csoportokkal karöltve közös produkciókban is bemutatkozhatnak a zeneiskola tanulói. A növendékhangversenyeket tematizálná. Szintén lényeges számára, hogy diákjaik versenyeken induljanak. Az intézmény honlapját frissíteni kívánja és a Facebook-oldalon is találhatunk híreket.

Hét évtized


Idén ősszel ünnepli fennállása hetvenedik évét a zeneiskola. Az alkalomra szeptember végén ünnepi koncerttel, emlékkiállítással készülnek, melyre az egykori tanárokat és a diákokat is várják.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!