Tűz után: lebonthatják a laktanyát Mosonmagyaróváron

Órákon keresztül oltották a tüzet csütörtökön este az egykori határőrlaktanyánál, amelynek kiégett a teljes tetőszerkezete. Most még a város a tulajdonosa, de hamarosan a piarista rendé lehet. Hogy a tragikus múltú ingatlan milyen formában maradhat meg, függ a statikai vizsgálattól is.

Mészely Réka

– Hihetetlen, ami történt – sóhajtotta egy idős asszony tegnap elhaladva a laktanya mellett, amelynek leégett a tetőszerkezete. Férfiak egy csoportja pedig arról beszélt, hogy szándékos gyújtogatás állhat a tűzeset mögött. 

A Határőr utcai, több mint ezer négyzetméteres, többszintes, használaton kívüli épületben csütörtökön kora este csaptak fel a lángok (erről tegnapi lapszámunkban „Lángolt a volt laktanya" címmel írtunk). Péntek délelőtt jártunk a helyszínen, akadt még munka.


Megkezdődött a tűzvizsgálat, s a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. munkatársa várta, hogy a kiégett tetőszerkezet romjait eltakaríthassák.


Ruskáné Takács Anita katasztrófavédelmi sajtószóvivő tájékoztatása szerint tűzvizsgálat indul többek között akkor, ha hatalmas kár keletkezett, ha valaki megsérült vagy életveszélybe került (ebben az esetben szerencsére ilyen nem történt), illetve ha hármas, kiemelt fokozattal vonultak a tűzoltók a helyszínre. Ide egyébként a legmagasabb fokozattal érkeztek, s amint arról szintén írtunk, huszonnyolc hivatásos és tizenöt önkéntes tűzoltó küzdött a tűzzel. A tűzvizsgálat határideje hatvan nap, ezalatt nyomokat rögzítenek, tanúkat hallgatnak ki. Mi várjuk az eredményt, erre visszatérünk még. Ahogy várja ezt Árvay István mosonmagyaróvári polgármester is, hiszen jelenleg (még) a város az épület gazdája. A településvezető bár szabadságát tölti, az oltás idején és másnap is a helyszínen tájékozódott. 

 

A laktanya környékét még tegnap délelőtti látogatásunkkor is lezárva tartották. Teljesen leégett a laktanya tetőzete, az elszenesedett gerendák halmokban álltak.

A laktanya környékét még tegnap délelőtti látogatásunkkor is lezárva tartották. Teljesen leégett a laktanya tetőzete, az elszenesedett gerendák halmokban álltak.


– A korábban állami tulajdonban lévő épületen nincs sem helyi, sem országos védettség. A piarista rend tervezi a határőrlaktanya és a mögötte lévő terület megvásárlását. Jelenleg a telekalakítás van folyamatban, utána köthetünk szerződést. Már többször tárgyaltunk a rossz emlékű laktanya sorsáról is. A város azt az álláspontot képviseli, hogy szeretnénk, ha mementónak megtartanák egy részét. Most azonban kérdéses, hogy a tűz milyen károkat okozott benne. Az épület szerkezetének állékonyságát szakember vizsgálja majd. Nem kizárt, ha életveszélyesnek minősítik, elkerülhetetlen lesz a bontás – fejtette ki Árvay István. Megjegyezte, többször tapasztalták, hogy hajléktalanok is megfordultak az épületben. Az viszont elképzelhetetlen, hogy ebben a kánikulában a tetőrészen lakott volna valaki. Egyébként az épületet már többször feltörték, az ablakokat is, melyeket lefóliáztattak. A polgármester érdeklődésünkre még kifejtette: általános vagyonbiztosítással rendelkeznek az önkormányzati ingatlanokra, így erre is. 


Kerestük Vereb Zsoltot, a mosonmagyaróvári piarista iskola igazgatóját, de nem sikerült elérnünk. Szerettük volna megkérdezni, hogy a mostani eset átírja-e az épülettel kapcsolatos terveiket. Egy korábbi cikkünkből („A jövő iskolája hatmilliárd forintból" címmel június 19-én jelent meg a Kisalföldben) idézünk: – Az ’56-os Egyesülettel és a helyi önkormányzattal is egyeztettünk arról, hogy a sortűz emlékét megőrizzük. A laktanya egy részét elbontjuk, a téglákat az új épületnél felhasználjuk. Így e súlyos történelmi „sebek" is begyógyulhatnak azáltal, hogy itt új élet fakad – vélekedett akkor az iskolaigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!