Élőláncban iskoláikért és a magyarságukért - fotók

Az iskolák és a magyarság összetartozását jelképezve alkottak élőláncot a kilenc hazai és határon túli, Bolyai nevet viselő iskola képviselői.

Mészely Réka

A Bolyaiak nevét viselő középiskolák között 2002-ben született együttműködési megállapodás, hogy az intézmények évről évre más településen találkoznak.  Bernáth Ritától, a mosonmagyaróvári Bolyai-iskola intézményvezető-helyettesétől megtudtuk, a találkozók történetében másodszor vendégelhette meg a partneriskolákat a Lajta-parti város.

Élőláncot alkottak a Bolyai-iskola képviselői

– Nyolc intézményből 5–5 diákot és 3–3 pedagógust vártunk a jubileumi, tizenötödik találkozóra. A kecskeméti, szombathelyi, ócsai, salgótarjáni, budapesti iskolák mellett a délvidéki Zentáról, az erdélyi Marosvásárhelyről és a kárpátaljai Aknaszlatináról jöttek el hozzánk. A csütörtöki megnyitón a városházán élőláncot alkottunk, ezzel is kifejezve iskoláink és a magyarság együvé tartozását – hangsúlyozta az intézményvezető-helyettes. A vendéglátók sok programmal készültek, hogy bemutathassák az iskolát, a várost és környékét. Idén Egész-ségedre címmel az egészséges életmódra fektették a hangsúlyt.

Az idei tizenötödik találkozó témája az egészséges életmód, így a fiatalok az újraélesztést gyakorolhatták.

Az idei tizenötödik találkozó témája az egészséges életmód, így a fiatalok az újraélesztést gyakorolhatták.

Pénteken, a Bolyai-diáknapon a sportversenyek mellett az újraélesztést is gyakorolhatták a fiatalok, majd kincskeresés várta őket a Hansági Múzeum együttműködésével. Közben az iskolák vetélkedtek is, a legjobb csapat vándorkupát vihetett haza. Újdonság a vándorbot is, amit a következő találkozó szervezőjének, Szombathelynek adtak át. 


A találkozóknak köszönhetően számos személyes kapcsolat, barátság alakult ki. Az aknaszlatinai Leorgyán Judit is sok ismerős arccal találkozhatott, hiszen a 16 éves lány harmadjára vett részt a Bolyai-találkozón. A kárpátaljai helyzetről elmondta: az ukrán háborút elsősorban az árakon érzik, illetve azon, hogy fiatal férfiakat soroznak be katonának.  Judit négy éve vette fel a magyar állampolgárságot, s miután jövőre érettségizik, Budapestre felvételizne. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!